10 tips: hoe bereid je je voor op je sollicitatiegesprek

header-img
 

Gefeliciteerd! Je hebt een sollicitatiegesprek. Op basis van je sollicitatiebrief of de intake die je met een recruiter hebt gehad is het bedrijf in je geïnteresseerd. En nu krijg je de kans om jezelf echt te verkopen. Maar hoe bereid je je voor?  

Je bent al goed begonnen door deze tekst te lezen. Hier volgen dan ook een aantal tips die je kunt gebruiken bij de voorbereidingen op je sollicitatiegesprek.
 
1) Weet je waar je zijn moet? 
Schrijf in je agenda waar je moet zijn en met wie je het gesprek hebt. Als het bedrijf bij je in de buurt is, fiets of rijd dan een aantal dagen van te voren even langs. Dan weet je zeker hoe je er komt. Is het verder weg of heb je van te voren te weinig tijd? Zoek het adres op Google Maps op. Kijk dan ook even op streetview zodat je het gebouw herkend als je in de straat bent. Bekijk dan ook meteen je snelste route en zorg dat je op de dag zelf ruim van te voren vertrekt. Te laat komen, kan echt niet. Veel te vroeg overigens ook niet.
 
2) Lees je in
Zorg dat je zoveel mogelijk te weten komt over de functie en het bedrijf waar je gaat solliciteren. Dus bekijk de website, bekijk ook hun social media kanalen, wat zeggen anderen over dit bedrijf op social media en doe een Google Search. Op deze manier sta je niet met een mond vol tanden als je gesprekspartner je vraagt wat je van het bedrijf vindt. Zie ook het artikel 12 sollicitatievragen.
 
3) Weet je welke vragen je zelf wilt stellen en heb je een antwoord bedacht op de vragen die je kunt verwachten? 
Door je goed voor te bereiden op de vragen die je kunt verwachten maak je een goede indruk. Zorg dat je zelf ook een aantal vragen kunt stellen. Hiermee maak je een geïnteresseerde indruk. Wil je weten welke vragen je ongeveer kunt verwachten? Lees dan ook het artikel 12 sollicitatievragen.
 
4) Check je digitale zelf
De meeste recruiters/managers zoeken hun potentiële werknemers tegenwoordig ook op internet op. Dus doe een Google search naar jezelf. Wat staat er van jou op Internet? Zijn er foto’s waar jij dronken op staat te vinden? Zorg dat je de boel afschermt of nog beter zorg dat het niet meer online staat. Maar kijk ook uit met hoe je op berichten van anderen reageert. Ongelukkige uitspraken kunnen je tot in de treuren achtervolgen. Dus verwijder alles dat jou in een slecht(er) daglicht zet.
 
5) Wat trek je aan?
Bedenk van te voren wat je aantrekt. Zorg dat je dit ruim van te voren doet, zodat je ook de tijd hebt om eventueel nog iets nieuws te kopen, bijvoorbeeld als je alleen nog maar panty’s hebt met ladders of witte sportsokken. Zie ook het artikel Dress to impress. 
 
De bovenstaande tips kun je dagen van te voren uitvoeren. Maar nu is het de dag van je gesprek. Ook dan zijn er dingen om rekening mee te houden.
 
6) Ruik je fris?
Je hebt je mooi aangekleed, je haar zit goed, je hebt je helemaal ingelezen alles lijkt voor elkaar. Maar je hebt net een broodje shoarma met knoflooksaus gegeten. Nee! Zorg dat je fris ruikt. Dat wil zeggen gebruik een goede neutrale deodorant en zorg ervoor dat je ook niet uit je mond ruikt. Dus poets je tanden en neem voor de zekerheid nog even een pepermuntje of kauwgompje. 
 
7) Het gesprek begint eerder dan je denkt
Je sollicitatiegesprek begint niet pas als je je mond open doet. Zodra je in zicht bent, kan er op je worden gelet. Dus kom je met de auto? Parkeer netjes. Spuug geen kauwgom uit op de stoep en gedraag je netjes naar iedereen die je tegenkomt. Je weet nooit wat de connectie is tot jouw gesprekspartner of hoeveel invloed de receptioniste kan hebben.
 
8) Zet je telefoon uit
Zorg dat je volle focus op het gesprek ligt. Dat betekent dat je geen telefoon opneemt net voor of tijdens het gesprek. Je reageert ook niet op berichtjes of social updates die eventueel binnenkomen. Je hebt maar één doel, en dat is die baan. Dus zorg dat je ook zo overkomt.
 
9) Wacht geduldig op je gesprekspartner
Soms laat je gesprekspartner even op zich wachten. Laat je niet gek maken, je bent niet voor niks uitgenodigd. Ze willen je echt wel spreken, maar een vergadering kan altijd even uitlopen. 
 
10) Ga niet meteen zitten
Wanneer je gesprekspartner je komt halen voor het gesprek zal hij of zij je hoogstwaarschijnlijk meenemen naar een ruimte waar jullie rustig met elkaar kunnen spreken. Ga in die ruimte niet meteen zitten, maar wacht tot je gesprekspartner aangeeft tot je kunt gaan zitten. Dit hoeft overigens niet verbaal. Als hij of zij gaat zitten, mag jij ook zitten. 

 

Bron: trendpeople.nl