Bouw jij adv-dagen en pensioen op? NEN 4400-1 maakt het verschil!

header-img
 
 
‘Kees’ werkte al ruim een jaar voor een ander detacheringsbureau in de bouw en vastgoed. Zijn contract was verlopen en voor hem was er onduidelijkheid: hoe nu verder? Toen hij mij belde schrok ik erg van de afspraken die met deze ‘Kees’ waren gemaakt. Lees verder.
 
Al ruim een jaar werkte Kees voor hetzelfde detacheringsbureau gespecialiseerd in de bouw en vastgoed. Inmiddels was zijn contract al een aantal maanden verlopen. Hij had dit al aangegeven maar officieel had hij geen nieuw contract. Kees werkte dus in reserve-tijd. 
 
Arbeidsoverleg in laagdrempelige setting
Die onduidelijkheid wrong een beetje bij hem. Dus Kees zette op een goede dag een voet over de drempel van het kantoor van Meinselect. Toen hij in een open en laagdrempelige setting vertelde over zijn ervaring  rinkelden bij mij al wat alarmbellen. En dat was niet omdat ik twijfelde over het verhaal van ‘Kees’ en zijn capaciteiten. 

 
Onduidelijkheden in de arbeidsrelatie
Op basis van wat hij vertelde over zijn arbeidscontracten waren er voor mij een aantal onduidelijkheden. ‘Zou ik heel oneerbiedig naar je contract en loonstroken mogen vragen?’ Hij dacht zelf dat de salarisafdracht ‘wel klopte’. Zeker omdat in het voorblad van zijn contract stond omschreven dat hij conform de UTA- CAO betaald zou worden. Echter, bij het zien van zijn salarisstrook kwamen wij tot een nare ontdekking.
 
Geen pensioen ingehouden op de loonstrook 
Het vorige bureau hield namelijk geen pensioen in op zijn loonstrook. Dat vond ik echt erg zuur voor hem, want zo had Kees  13 maanden  ‘een pensioen-gat’ gecreëerd zonder zich daar bewust van te zijn. Ook werkte zijn vorige bureau niet volgens de UTA-CAO waardoor hij nog maar 25 vakantiedagen had, en niet de gebruikelijke 40. 
 
Ook vervelend voor werkgever
Helaas doe ik dit soort ontdekkingen niet voor de eerste (en waarschijnlijk ook zeker niet voor de laatste) keer. 

Nen4400 1

Zelf vind ik dit soort ontwikkelingen verontrustend, ook voor de werkgevers die malafide bureaus inhuren.
Blijf daarom dus scherp of een detacheringsbureau wel NEN 4400-1 gecertificeerd is. Dan zijn alle afspraken duidelijk vanaf het begin tot het eind.
 
NEN 4400-1 aan de slag 
‘Heb ik een opzegtermijn?’, vroeg ‘Kees’ na deze ontdekking. ‘Officieel niet, want je hebt eigenlijk geen contract.’ Inmiddels heeft Kees gelukkig een nieuwe baan gevonden via Meinselect, dat wel NEN 4400-1 gecertificeerd is. 
Kijk je zelf wel eens kritisch naar je contract? Ben je benieuwd of je pensioen opbouwt? En of je vakantiedagen conform de CAO zijn? Twijfel je hierover of heb je zelf al geconstateerd dat het niet zo is, kom dan eens vrijblijvend langs voor een afspraak bij Meinselect.