Bouwsector te overspannen: dus jij komt bij ‘weer zo’n bureau’

header-img
 
Stel dat jij sceptisch bij mij binnenkomt en mompelt ‘weer zo’n bureau’. Uit onze ontmoeting blijkt al snel dat je bij 9 bedrijven aan de slag kan. Uiteindelijk kies jij toch voor een baan uit mijn portefeuillemap, die volledig buiten je comfortzone ligt. Dan vraag je je af: hoe kan dat toch?
 
Maar ergens merk ik evengoed dat de bouwsector een overspannen markt is. De werkdruk ligt ontzettend hoog. Minder mensen moet nog steeds een goed resultaat leveren. Daarbij verhogen leveranciers en onderaannemers hun tarieven aanzienlijk, maar de daadwerkelijke opdracht is gegund voor het bedrag van jaren geleden. Iedereen zet in zo’n economie de zeilen bij. Medewerkers voelen dit maar al te goed.
 
De bouwsector gaat alsmaar sneller
Wanneer ik vraag aan kandidaten waarom ze na jaren loyaliteit toch ander werk zoeken, krijg ik dat ook terug als reactie. Zij merken dat de bouw blijft veranderen: alles gaat sneller, de concurrentie wordt heviger. Daarbij zijn verwachtingen hoger en verantwoordelijkheden groter. Voor de ene is dat geen probleem, maar de ander heeft daar moeite mee. Vooral jongeren hebben meer behoefte aan een goede balans tussen werk en privé.  

duurzame inzetbaarheid in de praktijk 

Duurzame inzetbaarheid als het gras inderdaad groener is
Hierdoor voelen sommige bouwprofessionals zich niet meer op hun plek. Omdat wij in zo’n overspannen markt zitten, is de gedachte: ik wil deze baan niet meer. De markt is nu gunstig, ik heb de keuze. Het gras is soms ook groener…. 
 
‘Duurzame inzetbaarheid’ krijgt in dit tijdsbeeld meer betekenis. Dat geldt voor zowel werkgevers als werknemers. 
 
Werkgevers willen in de toekomst over voldoende gekwalificeerd personeel beschikken. Hoe houden zij hiervoor hun personeel fit, gemotiveerd en vitaal? Werknemers zien in dat ze langer moeten doorwerken tot hun pensioen. Zij denken: hoe blijf ik gemotiveerd en energiek in mijn functie? 
 
Duurzame inzetbaarheid heeft daarmee veel aan belang gewonnen in onze branche. Sociale partners in de bouwsector hebben hier inmiddels zelf ook afspraken over vastgelegd in een CAO.
 
Een match die duurzaam is
De toegenomen belangstelling voor duurzame inzetbaarheid daagt mij uit om de juiste match te blijven maken. Immers, als de juiste mensen op de juiste plek zitten, is de motivatie hoger en verbetert de prestatie. 
 
Het resultaat

Soms pakt duurzame inzetbaarheid goed uit. Zo’n zoektocht naar een andere functie kan erg nuttig zijn. Tenminste, als de nieuwe baan voor nieuwe energie zorgt of voldoening geeft. Want hoe verging het die kandidaat die uit zijn comfortzone stapte? Hij is inmiddels een aantal weken verder en heel positief over zijn nieuwe baan. Waar ‘weer zo’n bureau’ niet toe kan leiden, maar een markt als deze doet natuurlijk ook veel.

Interesse in een persoonlijk gesprek om jouw mogelijkheden te bespreken? Bel of mail ons voor een afspraak! [email protected] – 076 5143600