Bouwtalenten

header-img
 
 
Jonge medewerkers zijn schaars dus bouwbedrijven halen van alles uit de kast om jonge talenten binnen te halen. Flinke salarissen, leaseauto’s, betere arbeidsvoorwaarden, opleidingsmogelijkheden: alles lijkt wel mogelijk. Het lijkt alleen niet genoeg. De jongeren willen namelijk niet alleen een goed salaris. Ze willen passie en betekenisvol werk. 

 

milennials

 
Twintigers en dertigers met een bouwachtergrond zijn gewild, erg gewild. Het maakt niet uit of je werkvoorbereider, projectleider of calculator bent. Iedereen met een bouwachtergrond wordt dagelijks of wekelijks benaderd voor werk. 
Het personeelstekort is lastig voor de bouwbedrijven, dat is algemeen bekend. Maar deze schaarste biedt de jonge talenten een ruim aanbod aan kansen. Waar in de crisis nog werd gevochten om een (goede) baan, liggen de banen nu voor het oprapen. 
Ondanks dat de salarissen met 10 tot 20 procent zijn gestegen, is dat niet wat jonge talenten beweegt om over te stappen naar een nieuwe werkgever. De jongeren vinden het belangrijk dat zij betekenisvol werk kunnen doen, hun passie en dromen kunnen uitvoeren. 
 
Millennials (geboren tussen 1980 en 2000) kijken anders naar werk dan de oudere generatie. De jongeren werken meer vanuit hun eigen idealisme, en niet alleen maar om geld te verdienen. Ze vinden het net zo belangrijk om betekenis te hebben en waarde toe te voegen. Persoonlijke ontwikkeling is daar een belangrijk onderdeel van. 
 
Dat jongere mensen zaken anders willen aanpakken kan een reden zijn van de vergrijzing in de bouw. Er heerst namelijk bij sommige oudere medewerkers een mentaliteit van: we doen het zo. Het werk kan altijd veranderen. De processen zijn tegenwoordig anders op elkaar afgestemd waardoor er efficiënter kan worden gewerkt. 
Wanneer er te weinig jongeren in een (bouw-)bedrijf werken is het niet alleen slecht voor het bedrijf maar ook in het nadeel van de jongeren. De innovatie blijft dan achter omdat er zonder nieuwe mensen, en jongeren, geen frisse blik op processen kan worden geworpen. Wanneer dit niet gebeurt loop je sneller achter als bedrijf zijnde op nieuwe  technieken. 
 
Vernieuwing is voor veel bouwbedrijven nodig, daarom is het belangrijk om jongeren kennis te laten maken met de bouwwereld. Veel jongeren denken bij de bouw alleen aan beroepen als metselaars, timmermannen en tegelzetters. Terwijl er zoveel meer te doen is in de bouw! 

 

Bron: Cobouw