Dé tips voor een sollicitatiegesprek via de telefoon

header-img
 
Een eerste kennismaking via de telefoon komt tegenwoordig steeds meer voor, maar kan voor sommigen een ongemakkelijke ervaring zijn. Iemand leren kennen via de telefoon kan lastig zijn door het ontbreken van visueel contact. Daarom is het wijs om je goed voor te bereiden als je een sollicitatie hebt per telefoon.
 
1 Bereid je goed voor
Zoek voor het gesprek een rustige ruimte op waar je niet gestoord kan worden. Als je het nodig vindt om je papieren door te nemen, zorg er dan voor dat je niet te veel ritselt. 
Zorg dat je alles binnen handbereik hebt: papier, pen, informatie die misschien nodig hebt uit bijvoorbeeld je agenda.
Denk goed na over de meest geschikte vorm van het interview. Welke informatie moet je geven? Welke vragen kan je stellen?
 
2 Wees je bewust van je eigen stem
Voorkom de neiging te veel te praten! Pauzes, zelfs hele korte, zijn niet prettig aan de telefoon. Toch moet je voorzichtig zijn om de afwezigheid van visueel contact te vervangen met woorden.
Zorg ervoor niet te monotoon te praten, je stem is belangrijk omdat je geen visuele indruk kan maken. Kom zo positief, vriendelijk en zakelijk over.
 
3 Luister naar de interviewer
Omdat je geen visuele informatie krijgt moet je des te meer opletten op non-verbale aspecten van je stem en je toonhoogte. Zo kom je ook eerder te weten waar de interviewer in geïnteresseerd is. 
Maak aantekeningen van belangrijke feiten en afspraken. Je vergeet makkelijker dingen als je er geen gezicht bij kan voorstellen. 

 

Bron: Sleutels tot succes (Hoe krijg ik die baan)