ONZE MYDRIVES ANALYSE

Wat drijft een sollicitant?

Meinselect is specialist in bemiddeling van professionals binnen de bouw & vastgoed. Wij werken persoonsgericht. Wat zijn jouw persoonlijke drijfveren? Want vaardigheden en talenten zijn te leren, maar motivatie en drijfveren zijn uiteindelijk het belangrijkst voor een succesvolle carrière.

Analyses en testen bieden hiervoor inzicht, essentieel als je wilt weten of jij als sollicitant past bij een bepaalde functie en bedrijfscultuur.

Meinselect is gecertificeerd MyDrives- consultant, zodat wij nog gerichter kunnen matchen op persoonlijkheid. Naast de gesprekken die we voeren maken wij ook gebruik van de MyDrives- analyse op basis van kleur. Deze analyse geeft ons inzicht in persoonskenmerken. Je bent een blauw of een geel type, of misschien wel groen….  Mensen met een voorkeur voor blauw die houden van structuur. Terwijl gele types gek zijn op innovatie en creativiteit. Groen staat voor harmonie….

Door kandidaten en bedrijven een kleurenanalyse te laten maken, kunnen we onze dienstverlening nog verder optimaliseren.

Paars

je kiest voor de groep

Purple heart. De naam zegt het al. Paars is de belangrijkste kleur van een Amerikaanse onderscheiding die wordt uitgereikt aan soldaten die hun leven hebben geriskeerd. Toch ben jij vrij behoudend van aard. Je hecht aan een veilige en betrouwbare (werk)omgeving en hebt een sterke voorkeur voor tradities. Je vindt jezelf geen onbelangrijk persoon, zeker niet.

Maar in de actieve omgang met je medemens kom je pas echt tot je recht. Jouw motto: het individu is ondergeschikt aan het geheel. Precies zoals een voetbaltrainer zal zeggen tegen een speler die sterallures krijgt. In het belang van het collectief heb je er dus geen moeite mee om je op te offeren. Je bent loyaal en bescheiden en zult niet meteen met de vuisten op tafel slaan of met een spandoek gaan lopen als een meerdere met een maatregel komt die je niet bevalt.

Mensen bij elkaar brengen en sterke onderlinge banden tot stand brengen  brengen. Daar ben je heel goed in. Wat je minder goed afgaat: je ziet de wereld waarin je leeft meestal als onveilig. Soms is die wereld zelfs  onbegrijpelijk voor je. Vandaar ook dat je hecht aan de eerdergenoemde tradities. En aan andere zekerheden om je heen. Of dat nu een bekend en vertrouwd iemand is, een favoriete vakantiebestemming of een bepaalde maaltijd. Daarom is het ook logisch dat je vrij snel uit je doen bent als vaste patronen worden doorbroken en de omstandigheden om je heen in snel tempo veranderen. Dat kan in je privéleven zijn of binnen je werkomgeving. Veiligheid en geborgenheid, daar ben je voortdurend naar op zoek.

Woorden die ook bij je passen: loyaliteit, groepsgevoel, stabiliteit, dienstbaar, veiligheid, en vertrouwen.

Rood

daadkracht is je woord

Opgepast. Rood is een signaalkleur die aangeeft dat jij eraan komt. Je denkt en beweegt razendsnel en bent niet zelden impulsief. Knopen doorhakken is je favoriete bezigheid. Niets of niemand houdt je tegen als je eenmaal je zinnen op iets hebt gezet. Soms zelfs een rood verkeerslicht niet. Want je bent vaak ongeduldig en wilt alles meteen uit het leven halen. Als geen ander beschik je dan ook over het talent om in het hier en nu te leven.

Respect moet je verdienen, is je mening. Tegelijkertijd wil je dat mensen jou met respect behandelen, ook al kun je geregeld arrogant overkomen. Je neemt graag de leiding, waarbij je niet altijd evenveel vertrouwen hebt in andere personen die een machtspositie hebben.

Rood is ook de kleur van het hart. De vrienden die je om je heen hebt verzameld, zijn dan ook meestal vrienden voor het leven. Je zult er alles en zelfs nog een beetje meer voor doen om hen te beschermen als het erop aankomt. Maar wie niet voor je is, is meteen tegen je. Dat denk jij tenminste. Daarom ben je ook snel in het maken van vijanden.

En nog even over die snelheid: je wordt gek van bijvoorbeeld vergaderingen die zich eindeloos voortslepen, waarin mensen niets nieuws vertellen en waarin geen beslissingen worden genomen. Actie! Actie! Actie! Die gedachte drijft je voort, waar je ook bent en wat je ook doet. Daarbij vergeet je overigens nooit om aan jezelf te denken. Dat komt omdat je de wereld als een jungle ziet, waar iedereen moet zien te overleven en verplicht is om te vechten voor zijn eigen plek en geluk.

Woorden die ook bij je passen: snelheid, leven in het hier en nu, ongeduld, impulsief, besluitvaardig en daadkracht.

Blauw

ieder uur structuur

Een woelige zee is niets voor jou. Je houdt niet van de golven die honderd verschillende kanten opstormen. Van de schuimkoppen die dan weer groot en dan weer iets kleiner zijn. Door de schepen die uit koers raken, raak ook jij de weg kwijt. Jouw zee is kalm, gestructureerd en betrouwbaar. Eb en vervolgens vloed, vloed en dan weer eb. Zo zie je het graag. Dan heb je overzicht.

Het is dus niet vreemd dat je hecht aan regels en discipline. Maar ook aan heldere afspraken die – heel belangrijk voor je – ook echt worden nagekomen. Je wilt duidelijk weten waar je verantwoordelijkheden liggen en wat je taken zijn, zodat je die tot in detail kunt uitvoeren. Je grootste kracht ligt erin dat je consequent en volhardend bent.

Daarnaast heb je een sterk ontwikkeld gevoel voor rechtvaardigheid. Je gestructureerde aard heeft wel tot gevolg dat je vaak koste wat kost wilt vasthouden aan eerder gemaakte afspraken. Daarmee geef je vaak te weinig ruimte aan een snelle verwezenlijking van nieuwe doelen. En net als bij de veranderlijke zee, heb je er moeite mee als je takenpakket onverwacht en onaangekondigd wordt aangepast.

In dat verband: je bent een voorstander van rechtlijnige communicatie waarbinnen afspraken netjes en strak worden vastgelegd. Als die communicatie daarentegen warrig en ongestructureerd verloopt, raak je binnen de kortste keren het noorden kwijt. In wezen bekijk je de wereld als een plek waar altijd chaos op de loer ligt. Die chaos proberen te ordenen is een opdracht die je op het lijf is geschreven.

Woorden die ook bij je passen: zekerheid, precies, rechtlijnigheid, regelen, betrouwbaarheid en discipline.

Oranje

niemand is doelgerichter

Ja, Willem Tell misschien, die er van grote afstand in slaagde een appel op het hoofd van zijn zoontje in tweeën te schieten. Wat je in elk geval met hem gemeen hebt, is je competitieve inborst en de absolute wil om succes te behalen. Daarbij schiet je je pijlen nooit zomaar in de een of andere windrichting. Dat kan ook niet als je van nature zeer resultaatgericht bent. En vooruitgang wilt boeken door zo effectief mogelijk de beste kansen en mogelijkheden te zoeken.

Heb je eenmaal het succes bereikt dat je voor ogen stond, dan wil je daar ook graag erkenning voor krijgen, en het liefst nog een stevig applaus. Je wordt in elk geval opstandig en kwaad als je merkt dat je niet serieus wordt genomen. Of als mensen je beperken in je flexibiliteit. Door zo’n houding word je zelfs flink afgeremd.

Doelgerichtheid en gedrevenheid: dat zijn de motoren die je voortstuwen. Steeds weer en steeds verder. Omdat je zo graag de uitdaging aangaat met anderen, werk je vaak vanuit je eigen kracht op je eigen eiland. Daardoor verloopt de samenwerking met bijvoorbeeld collega’s niet altijd zo soepel als zou kunnen. Om je individuele doelen te kunnen bereiken, wil je handelen zoals het jou het beste uitkomt. Regels zijn daarbij vaak belemmeringen. Als die te groot zijn, heb je de neiging om de regels niet alleen te omzeilen, maar ook te overtreden.

Waar anderen problemen zien, bestaat jouw wereld uit legio kansen die je maar al te graag en in grote hoeveelheden wilt grijpen. Om vooruitgang te boeken, maar ook om je eigen positie te versterken en geleidelijk aan steeds verder uit te bouwen.

Woorden die ook bij je passen: competitie, succes, erkenning, resultaat, ambitieus en willen is kunnen.

Groen

leve de harmonie

Als je veel groen hebt in je karakter, zie je de aarde als een planeet waarop alle mensen met en voor elkaar zouden moeten leven. De volgende twee s’en passen dan ook uitstekend bij je: sociaal en sensitief. Daarom zul je niet snel op eigen houtje een besluit nemen. Verbinding en overeenstemming met anderen, daar ben je voortdurend naar op zoek.

Is er een harmonieuzer mens dan jij? Waarschijnlijk niet, want steeds weer plaats je onderlinge betrokkenheid in het centrum van je gedachten en handelingen. Wat ook geen einzelgänger je nadoet: je besteedt ruim aandacht aan een gelijkwaardige houding tussen mensen, hoezeer ze ook van elkaar verschillen als het bijvoorbeeld gaat om afkomst, achtergrond en opleiding. Die gelijkwaardige houding verwacht je trouwens ook wanneer mensen jou benaderen.

Als er iemand is die een groepsgevoel tot stand kan brengen, ben jij het. Daarbij vergeet je wel geregeld het overkoepelende (bedrijfs)doel waarvoor die groep bij elkaar is gekomen. Zo rek je de elastiek maximaal uit in overlegsituaties, omdat je vindt dat iedereen het recht heeft zijn mening te geven, hoe uitgebreid die mening ook is. Ook sluit je vaak te snel en te gemakkelijk compromissen. En dan: wat misschien werkt bij een ander persoon, werkt niet bij jou. Als iemand je arrogant, hard of streng benadert, klap je meteen dicht en komt er eind aan de welgemeende aandacht die je van nature hebt voor anderen. Wat verwacht je ook anders van een gevoelsmens in hart en nieren? Je bent daarentegen helemaal in je element als je eendrachtig in teamverband kunt opereren.

Woorden die ook bij je passen: hartelijk, mensgericht, harmonie, sociaal, consensus en hulpvaardig.

Geel

innovatie creaturen

Je kunt zelfs een banaan recht denken. Dat vereist een creatieve geest, maar ook het talent om in strakke banen te kunnen redeneren. Als je persoonlijkheid geel kleurt, betekent dit in de eerste plaats dat je vrijheid moet voelen om goed te kunnen presteren.

Daarnaast beschik je over een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Want voordat je gedachten vleugels krijgen, moeten zaken wel inhoudelijk kloppen en begrijpelijk zijn voor je. Een verkeerde analyse weerhoud je ervan om tot een eenduidige en kernachtige oplossing te komen.

Behalve creatief, ben je dan ook theoretisch aangelegd. Hoe complexer de materie daarbij is, hoe beter. Daar word je alleen maar alerter van. En als je dan echt wakker bent, heb je het vermogen om zeer  originele resultaten te behalen. Daarbij bedenk je overigens niet enkel oplossingen voor ingewikkelde situaties. Ook kun je veel zaken tegelijk aan. In je denken en doen ben je vernieuwend en altijd toekomstgericht.

Het kan wel gebeuren dat je te veel en te uitgebreid blijft analyseren voordat je aan een opdracht begint, zodat de uiteindelijke uitvoering daarvan onevenredig lang op zich laat wachten. Maar op je eigen manier kun je altijd het verschil maken. Of dat nu binnen een bedrijf of organisatie is, of in je privéleven. Voorwaarde daarbij is wel dat anderen je voortdurend weten uit te dagen. Als dat niet het geval is, komt al snel saaiheid om de hoek kijken en verlies je even snel je aandacht. Je ziet de wereld als een grote puzzel die je maar al te graag wilt afmaken. Stukje voor stukje leg je daarbij de basis voor een totaalplaatje dat steeds nieuw en verrassend is.

Woorden die ook bij je passen: vrijheidslievend, kritisch, conceptueel, innovatief, doorgronden en toekomst.

Turkoois

je bent holistisch

Oftewel: je weet dat op aarde en daarbuiten alles met elkaar is verbonden en onderling invloed uitoefent. Je beseft ook dat je maar een klein radertje bent temidden van het grote wentelen der planeten. Daarom speelt je leefwereld zich – althans in gedachten – niet af op de vierkante meter. Je kijkt en droomt van nature veel verder. Daarbij word je geholpen door je sterke intuïtie, waarop je blindelings vertrouwt als je actie onderneemt.

Omdat je gewend bent om je wereldomvattende geest alle ruimte te geven, ben je niet ontvankelijk voor onbelangrijke en alledaagse meningen en ideeën. Daardoor zul je geregeld op verbazing en misschien wel onbegrip stuiten in je werk- of privéomgeving. Andere mensen vinden je nogal eens onduidelijk en weinig concreet. Daarom ook kunnen ze je vaak moeilijk plaatsen. Omdat je het vermogen hebt om veel zaken in een universele context te plaatsen, past ook je drang om sterk te relativeren niet altijd in het wereldbeeld van je medemensen.

Zingeving is essentieel voor je. Een wereld waarin alles zomaar gebeurt zoals het gebeurt, is voor jou ondenkbaar. Op microniveau behaal je niet je beste resultaten. Op macroniveau daarentegen kun je laten zien wie je bent en waarvoor je staat. In je werkkring ben je daarom op je plek als je mee kunt werken aan uitgebreide projecten. Vooral als die ook nog eens de mogelijkheid in zich dragen om een mondiaal probleem uit de wereld te helpen. Want je bent niet bang voor ingewikkelde zaken en een mogelijk onzekere afloop. Vanuit je persoonlijke natuur omhels je die zelfs.

Woorden die ook bij je passen: intuïtief, relativerend, universeel, eenvoud, zingeving en acceptatie.