Een baan voor jezelf of voor je omgeving?

header-img
 
Dagelijks spreek ik professionals in hun zoektocht naar een passende baan. Een baan die écht verleden, zou je denken. Maar wat als iemand zich niet bewust is, is van wat écht verleden tijd? Wat als iemand onbewust keuzes maakt die zijn gebaseerd op zijn of haar omgeving?
 
Als consultant ben ik goed in staat om iemand de spiegel voor te houden. Kies kiest iemand zelf zijn of haar pad, waarvan ze overtuigd zijn dat het juiste pad zich in de richting van zijn of haar droombaan bevindt. Wanneer iemand een aantal keer verkeerde of ongelukkige keuzes maakt, komt er vaak een moment van bezinning. Vooral nu ten tijden van Corona. We kunnen niet om ons zelf en onze omgeving heen. We kunnen ons niet verschuilen achter onbelangrijke dingen, anderen waarden, overgenomen van collega’s of familie.
 
Dit is hét moment om voor jezelf te kiezen. Welke baan is verleden bij jou? Waar wordt jij diep van binnen gelukkig van? Ik vind het mooi om iemand oprecht verder te helpen. Bepalen is dat mijn doel, een baan die écht verleden ipv een keuze is gebaseerd op verkeerde gronden.
 
Zo ook mijn ervaring onlangs met een kandidaat
 
Een vak-volwassen professional die ik al jaren ken. Ik heb hem eerder mogen ondersteunen in zijn zoektocht naar een baan. Opnieuw hebben we met elkaar gesproken, ook over zijn onderliggende ambities. Vandaag belde hij op, wat een openbaring! Hij is gewoon zichzelf gebleven tijdens zijn sollicitatiegesprek. Hij heeft zich niet anders of groter voorgedaan van de ander naar de mond zitten praten omdat hij de baan zo graag wilde. Nee! Hij heeft eerlijk aangegeven wat hij wil en kan en wat niet tot zijn lange termijn ambities hoort. Deze man gaat namelijk zijn droom achterna, hij wil op korte termijn het onderwijs in.
 
Corinne, ik heb het eindelijk gedaan! En het voelt zo goed! Ik weet niet of ze nu iets in mij zien, maar dat wachten we af. Sorry Corinne, misschien heb jij invloed geen bemiddeling.
 
Wauw! Alsof ik daar van zou balen ?! Nee, het gaat toch om jouw geluk?
Mijn werk bestaat uit mensen middelen, vraag en aanbod bij elkaar brengen, maar natuurlijk helpen ik maar wat graag bij het vraagstuk van deze baan écht bij iemand verleden. Bewustwording, korte of lange termijn geluk. Soms weet iemand het zelf nog niet, maar heb ik al wel een vermoeden. 
 
Nu wachten we vol verspreid af. Ik ben al lang blij dat hij zich kwetsbaar op durfde te stellen en inziet waar dat goed voor is. Laat je masker dus thuis en laat zien wie je bent en wat jouw innerlijke drijfveren zijn. Alleen dan komt jouw droombaan op jouw pad.
 
Gaan wij ontmoetten elkaar in gesprek over jouw droombaan?