Het perfecte recruitmentbureau bestaat niet….

header-img

recruitmentbureau

Afgelopen juni schreven wij een artikel over recruitment anno 2017. Herinnert u zich het voorbeeld van de kandidaat die bij ons op gesprek kwam met een lijst van bedrijven op zak waar hij al was voorgesteld door een collega bureau?! We zijn nog geen vier maanden verder en dit soort situaties komen inmiddels wekelijks voor. De kandidaat van afgelopen juni hebben wij alsnog weten te bemiddelen naar een mooie stap in zijn carrière. Voor drie partijen de beste match!

 

Terug naar de orde van de dag;

Deze week het typische voorbeeld van een uitvoerder die graag door Meinselect bemiddeld wil worden. Ik ben wat acties voor hem aan het uitzetten, maar plotseling gaat mijn telefoon. Een landelijke bouwonderneming reageert op mijn mail, waarin ik de betreffende kandidaat (geheel anoniem) kort omschreven heb: “gaat het soms om kandidaat Piet de Dupe”? Ik reageer iets te enthousiast, mijn omschrijving komt blijkbaar goed overeen.  Wat blijkt nu, de betreffende kandidaat is door een landelijk bureau voorgesteld bij misschien wel 50 bouwbedrijven. Het betreffende bureau claimt direct het eigendom over de heer Piet de Dupe. Deze bouwonderneming wil echter niets met dit bureau te maken hebben maar durven de heer de Dupe simpelweg niet uit te nodigen wegens het risico dat ze hiermee lopen.

 

Lang verhaal kort….

Natuurlijk heb ik direct contact opgenomen met de heer Piet de Dupe. Ik heb hem geïnformeerd dat hij zelf actie kan ondernemen richting dit bijzondere recruitmentbureau. Ze hebben ongevraagd zijn profiel van LinkedIn gehaald en blijkbaar naar een groot aantal bouwbedrijven gestuurd, zonder hem hierover te informeren. Dit soort bijzondere acties horen we helaas steeds vaker. Kandidaten zijn uiteindelijk de dupe van dit soort bizarre taferelen.

 

Wanneer doe je het goed als recruitmentbureau binnen de bouw en vastgoed?

Wat ik regelmatig merk is dat kandidaten aan de voorkant vrij sceptisch zijn om op gesprek te gaan bij een bureau. Ze zijn wantrouwig en ervaren weerstand: “is het wel concreet, zijn er mogelijkheden voor mij, wat gaat dit bureau voor mij doen en kan ik niet beter zelf solliciteren!?” Wanneer mensen eenmaal aan tafel zitten, verandert deze houding vrijwel altijd. De vacatures waar Meinselect zich mee bezig houdt, zijn actueel en veelal exclusief. Ik spreek ook regelmatig kandidaten zonder daarbij gelijk een vacature te hebben. Het luisteren naar een verhaal, de onderbouwing van keuzes en daarbij de persoonlijkheid van de betreffende kandidaat, geven mij genoeg stof tot nadenken. Het is mijn doel om iemand daadwerkelijk verder te helpen in de zoektocht naar een baan die écht bij hem / haar past. Soms verloopt dit snel, soms duurt het even. Door in contact te blijven, te luisteren met oprechte interesse, krijg je uiteindelijk veel meer voor elkaar. Daarbij kan ik alleen maar zeggen dat het mijn werk verdieping en voldoening geeft. Het mooiste compliment in mijn werk is wanneer kandidaten jaren later terugkomen omdat ze opnieuw hulp nodig hebben bij een volgende stap.

 

Ben jij ook klaar met snelle acties?

Wil jij als kandidaat ook niet langer het risico lopen dat partijen met jouw CV aan de haal gaan? Wees dan alert wat er met jouw gegevens gebeurd. Vraag altijd wat een recruitmentbureau met jouw gegevens gaat doen. Laat ze altijd toestemming geven om jouw CV voor te stellen nadat ze hierover met jou in contact zijn geweest. Jij bent degene die beslist of je ergens voorgesteld wilt worden. Denk daarbij aan jouw toekomst! Voor opdrachtgevers is het net zo belangrijk om te waken voor CV’s van partijen die je niet in huis wilt halen. Wees alert! Snel scoren zonder toegevoegde waarde, dat maakt de markt van recruitment binnen bouw en vastgoed kapot!

blog: Corinne Meinster