Hoe maak je als werkgever het verschil?

header-img
 
Hoe selecteer je de beste sollicitant? Het belangrijkste hierbij is de vraag: wat wil je als werkgever? Uit gewoonte blijkt een werkgever vooral te kijken naar hoe hij wil dat een sollicitant zich gedraagt. Daarnaast let hij natuurlijk ook op de competenties van een kandidaat om een vacature succesvol in te kunnen vullen. Wat minstens zo belangrijk is, is de vraag: wat wil de sollicitant? Een vraag die, geheel onterecht,  vaak overgeslagen wordt wanneer je met succes een sollicitant wilt selecteren.  Als je de perfecte match tot stand wilt brengen moet je ook kijken naar de verborgen drijfveren van een sollicitant, om te ontdekken wat hij echt wil. Maar hoe kun je die verborgen drijfveren nou ontdekken? 
 

MyMatch vormt de match tussen wat u wil als werkgever en wat de sollicitant wil. Hierdoor selecteert u betere sollicitanten die ook op de lange termijn een succesvolle bijdrage zullen leveren aan uw organisatie. Uiteindelijk krijgt u hierdoor extra gemotiveerd personeel die zorgen voor een hoger rendement. Daarnaast helpen zij om uw concurrentiepositie te verstevigen. Zo maakt u dus als organisatie het verschil! 

 verschil maken

 

Om te achterhalen wat de sollicitant wil is het belangrijk om inzicht te krijgen in de vraag: waarom doen mensen überhaupt iets? Er zijn 3 mogelijkheden:

 

1) Omdat anderen het doen

Oftewel ‘kuddegedrag’: ieder individu vertoont dit gedrag in meerdere of mindere mate, bewust of onbewust. Veel mensen conformeren zich aan het gedrag binnen een groep omdat die veiligheid en geborgenheid biedt. 

 

2) Omdat het moet

Soms moeten we nou eenmaal, zeker in zakelijke situaties, iets doen. Bijvoorbeeld doordat je opdracht krijgt van je manager. Het kan zijn dat je problemen hebt met de manier waarop dit gevraagd wordt of je ziet het nut van de opdracht niet. Maar als je een afweging maakt van de consequenties is het af en toe best slim om je bezwaren aan de kant te zetten en de opdracht toch maar uit te voeren. 
 

3) De belangrijkste: omdat je het zelf wil

Als je een activiteit uitvoert die goed bij je drijfveren past, kost het je meestal geen energie. Vaak krijg je er juist energie van! Je voelt de positieve energie door je lichaam stromen en bent gelukkig. Je raakt in een soort van ‘flow’. 
 
MyDrives geeft inzicht in wat een sollicitant aan de hand van een online vragenlijst die hij invult. Iedere sollicitant heeft een uniek drijfverenprofiel, dat is de aard van het beestje. Om het gewenste profiel van een sollicitant overzichtelijk en objectief in kaart te brengen vormen de twintig gedragstypen binnen MyMatch een handig en onmisbaar hulpmiddel. 
 
Bent u nieuwsgierig geworden wat MyMatch voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan snel contact op met Corinne Meinster (gecertificeerd MyDrives-consultant).