Hoe vind je de juiste kandidaat als je niet meer op CV kunt vertrouwen?

header-img

De afgelopen jaren waren niet rooskleurig voor zowel bedrijven als voor werkzoekenden. Reorganisaties, baanverlies en een hogere werkdruk waren gesprek van de dag. Dit heeft ertoe geleid dat veel mensen een baan hebben aangenomen die niet altijd aansloot bij hun wensen.

Werving, selectie- en detacheringbureau Meinselect merkt goed dat de nieuwe weg is ingeslagen. Kandidaten willen weer een baan die bij hen past. Voor bedrijven is de keuze alleen maar moeilijker geworden, want een CV zegt niet meer alles. Hoe ga je daarmee om? Hoe profileer je jezelf als aantrekkelijke werkgever? Hoe vind je de juiste kandidaat? Corinne Meinster, eigenaresse van Meinselect, geeft tips. Bouwpersoneel gezocht

CV is niet meer doorslaggevend
“Werkgevers kijken vaak eerst naar werkervaring en opleiding in een CV, maar de functies die een werkzoekende de afgelopen vijf jaar heeft gehad, geven niet altijd een goed beeld van de werkelijke vaardigheden en capaciteiten van die persoon. Gezien de aantrekkende arbeidsmarkt, zouden bedrijven daarom verder en breder op zoek moeten gaan. Het gaat ook om de innerlijke drijfveren van een kandidaat, wat motiveert iemand om op die functie te solliciteren of voor dat bedrijf te kiezen?”

Zijn eisen van bedrijven nog realistisch?
“De afgelopen jaren was er weinig nieuwe instroom in de bouwsector. Weinig jongeren hebben voor de richting “bouwkunde” gekozen. Met de aanwakkerende economie durven bouwbedrijven weer nieuwe mensen aan te nemen. Je merkt dat de eisen en wensen wel zijn aangescherpt. Men is momenteel vooral op zoek naar het schaap met de vijf poten. Een medewerker moet zo flexibel mogelijk kunnen worden ingezet. De constructeur moet bijvoorbeeld ook commerciële vaardigheden hebben en leiderschapskwaliteiten. Tja, dat zijn voor ons wel de uitdagingen.

Hoe moeten bedrijven daarmee omgaan?
“Wij maken bedrijven bewust van wat écht belangrijk is voor de selectie. Ga in gesprek met de kandidaten, selecteer niet alleen op basis van CV en kijk naar de motivatie in plaats van de werkervaring. Zeker in een markt waarin een schaarse ontstaat moeten bedrijven verder kijken en bij twijfel een kandidaat gewoon uitnodigen! Meinselect neemt deze intensieve trajecten volledig uit handen. We maken een match op basis van eigenschappen en vaardigheden van een kandidaat en niet zo zeer op basis van werkervaring of opleiding. Uiteraard zijn harde opleidingscriteria wel leidend. We kunnen op deze manier naar een werkgever veel beter onderbouwen waarom we een kandidaat geschikt vinden. Soms opent het ook de ogen van de kandidaat en blijkt dat een andere functie veel beter past. We bespreken alle mogelijkheden. De kans van slagen is met deze werkwijze vele malen groter dan dat je alleen op basis van CV selecteert.

Hoe profileer je je als aantrekkelijke werkgever?
“De afstudeertijd nadert, studenten zijn zich volop aan het oriënteren op een baan. Als bedrijf wil je hierop inspelen. Je kunt jezelf aantrekkelijk maken door te smijten met allerlei secundaire arbeidsvoorwaarden, maar wij denken dat het veel effectiever is om je deuren open te zetten. Laat mensen eens binnenkijken, wat voor soort bedrijf heb je. Geef een rondleiding, een kennissessie of organiseer een laagdrempelige activiteit. Wij zijn daarover in contact met een aantal vaste opdrachtgevers om te kijken welke rol Meinselect hierin kan vervullen.”

Op zoek naar bouwpersoneel?
Ben je op zoek naar de perfecte match? Meinselect bouwt graag mee aan uw bedrijf. Neem contact op via (076) 5143600 of mail naar [email protected]

Auteur: Olga Heeren