Een baan in de bouw vinden via Twitter

header-img

Wie Twitter wil inzetten om op zoek te gaan naar een baan, zal zich even in het medium moeten verdiepen om niet te verdrinken in de poel van informatie. Daarom geven we hier een paar tips die jou op weg helpen en je misschien wel helpen aan de job in de bouw die je het liefste wil.

 

Account aanmaken

Een account is zó gemaakt. Zo snel zelfs dat het goed is om éven stil te staan voordat je iets doet. Je wil een baan. Bedenk dus goed welke gebruikersnaam je kiest. Het is leuk als je vrienden in de kroeg je Gekke Henkie noemen. Maar om professioneel over te komen gebruik je je echte naam óf je gebruikt je functie in je gebruikersnaam. Op die manier ben je makkelijk vindbaar voor mensen die zoeken op een trefwoord. 

 

Dakdekker

 

Je biografie

Je biografie is het eerste dat mensen van je zien. En je weet wat ze zeggen over de eerste indruk! Laten we het eerst hebben over wat je niet in je bio zet. Dingen waar je niets aan hebt. Zet dus niet in je bio dat je van parachutespringen houdt, als je dat maar één keer hebt gedaan en je er waarschijnlijk ook nooit meer over twittert. Je bio moet iets zeggen over de inhoud van de tweets die ik van jou kan verwachten.

 

Gebruik geen overduidelijke spreektaal of vreemde afkortingen. ‘I luv beton’ komt niet erg professioneel over. Tenslotte: weg met die hashtags voor elk woordje. Het leest onprettig en voegt niets aan je bio toe.

 

Wat dan wel?

Je hebt maar 160 tekens om jezelf neer te zetten. Stel jezelf een paar vragen. Wie ben ik en wat ben ik? Bedenk een paar zaken die iets over jou zeggen, zowel zakelijk als privé. Hoe je van films, hardlopen of postzegels verzamelen? Dan zegt dit iets over jou en de lezer kan je een beetje plaatsen.

 

Laat weten waar je (ongeveer) woont en vul geen onzin-dingen in zoals ‘somewhere in universe’.

 

En dan kun je nog een link plaatsen. Naar je website of, als je die niet hebt, je LinkedInprofiel of Google+. Heb je een Facebookpagina die privé is? Scherm deze dan af. Potentiele opdrachtgevers hoeven niet te weten wat jij in het weekend met je maten in de kroeg doet.

 

Profielfoto

Gebruik een frisse foto van jezelf. Zonder zonnebril, zonder je kinderen, zonder je hond. Laat gewoon zien wie je bent.

 

Volgers krijgen

Je profiel staat. Voorzichtig plaats je je eerste tweet… en dan blijft het stil. Het is zaak om relevante volgers te krijgen. (Relevant is hier iets anders dan veel!)

 

Je begint met het volgen van Twitteraars die in jouw vakgebied zitten. Zoek maar eens op #vacature #bouw. Hoe specifieker, hoe beter. Zie je interessante mensen of bedrijven? Volg ze en reageer op de tweets die ze plaatsen, op een positieve manier.

 

Dakdekker gezocht

 

Een Twitter timeline loopt al snel vol. Jouw berichten moeten dus opvallen tussen al die anderen. En ook nog de moeite waard zijn. Je kunt gerust een lijst van onderwerpen maken die jouw volgers kunnen interesseren. Ook linkjes naar nieuws over je vakgebied doen het goed. Doe mee aan discussies en laat zien waar jouw expertise ligt. Wees in elk geval altijd positief en vermeld niet vloekend dat je net bent afgewezen voor een job.

 

Vrienden op Twitter

Als je iedere dag Twittert (en dat hoeft geen uren te zijn, elke dag een kwartiertje is ook goed) en je doet actief mee, leer je vanzelf mensen kennen. Twitter-vrienden zijn niet meer ongewoon en er zijn al veel mensen op deze manier aan een baan of klus gekomen.

 

Tenslotte

Op Twitter word je misschien op ideeën gebracht, waar je anders nooit op was gekomen. Het medium is snel, up to date en interactief. Je ontdekt vanzelf méér manieren om actief te zoeken naar jouw baan in de bouw.

 

Training social media bouw

 

Natuurlijk zit Meinselect ook op twitter. Een perfecte manier om altijd op de hoogte te blijven van de vacatures die wij beschikbaar hebben. Volgen?

 

Meinselect-vacature 

 

 

 

 

Button ik zoek bouwpersoneel