Thuiswerken als cruciale arbeidsvoorwaarde binnen de bouw?

header-img

 

Thuiswerken als cruciale arbeidsvoorwaarde binnen de bouw?
Thuiswerken – en afspraken over thuiswerken – zijn voor de cao Bouw & Infra niet per sé populaire onderwerpen. Thuiswerken zit van oorsprong namelijk niet in de bouwgenen. Medewerkers binnen Bouw & Vastgoed werken op de bouwplaats, óf op kantoor. Toch krijgen ook wij er, ondanks de versoepelingen, vragen over. Nu in deze arbeidsmarkt werknemers mondiger worden, blijkt de thuiswerkoptie een belangrijke reden wel of niet over te stappen van baan. 

 

Werken waar je wilt 
Een op de drie (!) Nederlandse werknemers geeft aan van baan te veranderen als de werkgever hen verplicht om volledig terug naar kantoor te gaan. De vrijheid zelf te kunnen werken waar gewenst weegt zwaar. Hybride werken lijkt daarmee een blijvertje na twee jaar. Volgens de Monitor Hybride Werken van KPN wil bovendien 85% van de werknemers niet dat de baas bepaalt op welke dagen zij naar kantoor moeten komen. De KPN Manager: “Belangrijk is te bepalen wat we gaan doen op kantoor en hoe het er daar uit moet zien, omdat mensen een doel nodig hebben om naar kantoor te gaan.”

 

Tevredenheid voorop voor werknemer én werkgever beide partijen
In het voorjaar van 2021 is het idee de Wet werken waar je wil ontstaan. Momenten Momenteel is dit nog een “initiatiefwet” en moet er nog een groot deel van het wetgevingsproces doorstaan. Het is dus maar de vraag of de wet er daadwerkelijk doorheen zal komen. Werkgevers willen hun medewerkers natuurlijk tevreden houden, want werknemers zijn zoals aangegeven snel bereid op te stappen door al het aanbod. 

 

Thuiswerkprotocol binnen de bouw en vastgoed 
Bij gebrek aan thuiswerkafspraken kan binnen (bouw)bedrijven onduidelijkheid ontstaan over de rechten en plichten. Wij als werving- selectie en detacheringsbureau binnen de bouw en vastgoed adviseren dan ook een thuiswerkprotocol. Hierin worden zaken als videobellen, eventuele controle van de werkzaamheden en de omgang met bedrijfs(vertrouwelijke)gegevens in worden vastgelegd. De werkgever kan dit zelf, of in overleg met werknemers opstellen om beide partijen tevreden te houden. Deze tijden vragen erom een thuiswerk- of reiskosten tegemoetkoming te (her)overwegen…