Jong en oud op de arbeidsmarkt

header-img

 

De posities van de leidinggevenden zijn al bezet en de oudere leidinggevenden blijven nog wat langer op hun plek zitten nu ze langer moeten doorwerken tot aan hun pensioen. Dat maakt de mogelijkheden om door te groeien voor jongeren steeds beperkter.

 

Jongeren willen groeien op arbeidsmarkt

Jongeren hebben niet meer het geduld dat men vroeger had. Begon je vroeger onderaan de ladder bij een bedrijf om zo steeds een stapje hoger te zetten, tegenwoordig willen talentvolle jongeren stappen zetten. Als dat niet bij de huidige werkgever gaat, dan stappen ze over naar een andere werkgever die hun ambities wel kan ondersteunen. Het is duidelijk dat voorheen een vast contract een goede reden was ergens te blijven. Maar het vaste contract maakt steeds meer plaats voor flex arbeid en de jongere generatie laat zich hierdoor niet meer afschrikken.

 

Geef jongeren opleidingpersoneel-bouw

Olaf Korsten is psycholoog bij TalentLens en ziet wel mogelijkheden, zoals het aanbieden van opleiding aan ambitieuze jongeren. ‘Je geeft ze dan niet meteen een nieuwe functie, maar bent wel in staat ze voor een tijdje te boeien. Hier zitten natuurlijk wel wat haken en ogen aan: je hoeft niet in alle wensen van medewerkers mee te gaan. Opleidingen zijn immers duur en het is de vraag wat een specifieke cursus het bedrijf oplevert. Maar opleidingen aanbieden die passen binnen de kaders van de organisatie, is volgens mij heel slim. En je kunt het ook nog eens als unique selling point gebruiken in je arbeidsmarktcommunicatie.’ Korsten pleit ervoor de jongeren (gedeeltelijk) in hun wensen tegemoet te komen en daarbij vooral op zoek te gaan naar mogelijkheden die zowel het bedrijf als de jongeren iets opleveren.

 

Samenwerking tussen jong en oud is win-win

Daarnaast zou een aanpassing in de werkzaamheden ervoor kunnen zorgen dat jongeren meer gaan samenwerken met ouderen. Zo kunnen jongere werknemers profiteren van de aanwezige kennis en ervaring van de oudere werknemers en de oudere werknemers leren uiteraard van hun jongere collega’s. Een belangrijk voordeel hiervan is dat het bedrijf hiermee een kennisprobleem voorkomt als er veel oudere werknemers achter elkaar vetrekken.

Op deze manier kunnen jongeren makkelijker uit de vicieuze baancirkel breken en doen ze werkervaring op. Bovendien staat vast dat mensen elkaar aanvullen als ze verschillen in leeftijd, achtergrond en kennis. Voor veel bedrijven is het een belangrijke investering voor de toekomst.

 

 

Button ik zoek bouwpersoneel