Kwestie van gewoon schuiven? Of hebben we met mensen te maken?

header-img

 

Recent werd ik door een kandidaat gebeld, met de vraag of ik al een terugkoppeling had vanuit mijn opdrachtgever. Deze jongeman had al meerdere gesprekken gevoerd en werd plotseling door een andere partij, out-of-the-blue, behoorlijk onder druk gezet om zijn contract te komen tekenen voor een willekeurige baan. Hij had via deze partij een enkel gesprek gehad bij een potentiële werkgever, maar deze functie voldeed niet aan zijn wensen.

Verplichten?
Waarom zou je een kandidaat willen pushen en willen verplichten om een contract te komen tekenen, terwijl hij/zij er nog niet van overtuigd is om voor dit bureau aan de slag te gaan?!
Wat is jouw toegevoegde waarde wanneer je niet naar een ander kan luisteren?
Binnen onze branche hebben we te maken met vraag en aanbod. Wanneer je de vraag niet goed begrijpt of je hebt het idee dat het “aanbod” niet gewillig genoeg is, dan is het belangrijk om te onderzoeken waarom vraag en aanbod niet matchen. Wat wil een kandidaat nu écht? Wat zijn de drijfveren? Waarom zit iemand bij jou aan tafel? Wat zijn de verwachtingen?

Gaan we voor korte termijnrelatie, dan is het inderdaad een kwestie van gewoon schuiven. Het maakt niet uit wie ik naar mijn opdrachtgever stuur, als er maar iemand aan de slag gaat. In de hoop dat iemand een half jaar zijn/haar ding doet en vervolgens weg gaat omdat het geen duurzame match is. Yes, want dan kan je als bureau weer opnieuw schuiven! Dit is niet onze aanpak, laat dat duidelijk zijn!

Gaan we voor de lange termijn, dan is het belangrijk om écht te luisteren. Met wie hebben we te maken? Waar wordt iemand blij van? Binnen wat voor organisatie voelt iemand zich prettig? Daarnaast zijn de volgende harde criteria ook erg belangrijk: reisbereidheid, arbeidsvoorwaarden of flexibele werktijden. Je bent dan misschien iets langer met elkaar in gesprek, maar uiteindelijk ben je dan wel in staat om mooie, duurzame matches te realiseren. Soms niet altijd direct, maar voor de lange termijn haal je hier veel meer voldoening uit.

Werken vanuit je hart kost zoveel minder moeite
De kandidaat in kwestie heeft het betreffende bureau aan de kant gezet zonder te weten of hij via Meinselect zijn baan gaat vinden. Het vertrouwen is er in ieder geval van twee kanten. Het is veel mooier om mensen écht te ondersteunen in hun zoektocht, dan puur targetgericht zoveel mogelijk mensen aan het werk te zetten. Want zeg nou zelf, werken vanuit je hart kost zoveel minder moeite en levert zoveel minder frustratie en teleurstelling op!

 

Vragen over onze aanpak? Bel of mail mij gerust: [email protected] – 076 5143600