Leeftijdsverdeling in de arbeidsmarkt

header-img

25 – 45 jarigen
De werkloosheid onder 25-45 jarigen is in de afgelopen 3 maanden sneller gedaald dan de werkloosheid bij personen boven de 45 jaar (CBS). De afgelopen drie maanden is de werkloosheid het sterkst afgenomen, namelijk van 5,7% naar 5,4%. Er zijn in totaal 12.000 werkenden bijgekomen.
In de bouwwereld is het aantal vacatures aan het stijgen en is de vraag naar werknemers in deze leeftijdsgroep het grootst. Deze groep is tevens de groep die tevreden is met hun huidige functie of die de overstap naar een nieuwe uitdaging al zijn aangegaan. Deze groep laat zich dan ook niet heel actief als werkzoekend zien.

 

45 jaar en ouder
De werkloosheidcijfers van de 45+ is nog steeds het hoogste. Toch merken we dat werknemers in deze categorie steeds vaker aan een nieuwe baan beginnen. Dat bedrijven huiverig zijn om werknemers uit deze leeftijdsgroep in dienst te nemen berust vooral op vooroordelen. TNO heeft dit ooit onderzocht. Een viertal vooroordelen kwamen aan het licht. Ze melden zich vaker ziek, creatief en innovatief denken is niet vanzelfsprekend, ze zijn langzamer van begrip en ze zijn minder efficiënt. TNO kwam met de feiten: ze melden zich minder vaak ziek dan jongeren, doen niet aan baaldagen. Lichamelijke beperkingen zijn eenvoudig te compenseren (de leesbril!), ze hebben slimmere werkstrategieën, niet iedereen veroudert even snel. Leefstijl heeft meer invloed dan leeftijd. Dankzij de technische ontwikkelingen en automatisering zijn tal van beroepen fysiek minder zwaar geworden of zijn aanpasbaar. Groep 45+ is op sportief vlak zeer actief.