Lichte groei verwacht ondanks de stikstof- en pfas-problematiek

header-img
 

De bouwproductie groeit in 2019 met naar verwachting 5 procent. Dit is de hoogste groei van alle Nederlandse sectoren. Uit het nieuwe vooruitzicht bouw van het ING Economisch Bureau blijkt dat ondanks de stikstof- en pfas-problematiek de bouwproductie in 2020 nog licht zal groeien. De aanhoudend sterke binnenlandse vraag, innovatieve bouwoplossingen en de nieuwe soepelere en compenserende overheidsmaatregelen zorgen hiervoor. 

 

In 2019 wordt het hoogste aantal nieuwbouwwoningen (69.000) gerealiseerd van dit decennium. Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouw neemt echter af door minder beschikbare bouwlocaties, vertraging door complexere ontwikkelplannen en in beperkte mate door de stikstof- en de PFAS-problematiek. De orderboeken van woningbouwers zijn in het najaar van 2019 wel beter gevuld dan in het begin van 2019. ING Economisch Bureau verwacht voor 2020 een beperkte afname van het aantal nieuwbouwwoningen (65.000).

 
Groei utiliteitsbouw stokt

Voor het eerst sinds jaren laat de vergunningverlening voor bedrijfshallen een keerpunt zien, mogelijk door onzekerheid over brexit, de handelsoorlog en stikstofproblematiek. Ondanks het feit dat de orderboeken bij utiliteitsbouwers nog steeds goed gevuld zijn,  is er wel een lichte afname sinds 2018. Bouwbedrijven actief in de utiliteitsbouw hebben in het najaar van 2019 circa 10 maanden werkvoorraad.  De dalende kantoorleegstand in verschillende grote steden leidt wel tot toenemende bouwvolumes van nieuwe kantoren.

 
Volumekrimp voor de Infrasector

De stikstof en PFAS problematiek hebben in de bouw vooral invloed op de infrasector. Orderboeken zijn minder gevuld en het vertrouwen onder ondernemers is flink afgenomen. Voor 2020 verwacht het ING Economisch Bureau een volumekrimp van 2 procent voor de infrasector.

 

Vraag naar personeel?

Wat zijn uw verwachtingen voor komend jaar? Stabiliseert de vraag naar personeel of blijft de behoefte rondom goed, gekwalificeerd personeel bestaan? Gaan wij hierover met elkaar in gesprek?
Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. 

 

Bron: Aannemervak