Linkedin gebruiken om te solliciteren!

header-img

LinkedIn is hét netwerk om professionals met elkaar te verbinden. Je nodigt mensen uit om jouw connectie te worden. Dit is je eerstegraads netwerk. Je kunt nu ook zien wie er in het netwerk van jouw eerstegraads netwerk zitten. Dit wordt het tweedegraads netwerk genoemd. Je netwerk breidt zich in no-time als een olievlek uit, waardoor je ineens toegang hebt tot mensen die je normaal gesproken nooit zou leren kennen. En dat kan héél handig zijn als je op zoek bent naar werk. Hoe gebruik je LinkedIn om aan werk in de bouw te komen?

Wie voeg je toe aan je netwerk? LinkedIn
Veel mensen denken dat je alleen mensen toevoegt aan je netwerk die uit dezelfde bedrijfstak komen of met wie je al eens hebt samengewerkt. Maar daar hoef je je helemaal niet toe te beperken. Iedereen kan in de toekomst de schakel vormen naar een opdrachtgever. Dus vrienden, familie, buren en collega’s helpen je allemaal om je netwerk groter te maken. Het spreekt voor zich, dat het makkelijker is om iemand van een bedrijf via LinkedIn aan te spreken, als je deze persoon ‘kent’ vanuit je netwerk. Het contact is daarmee al een beetje opgewarmd en bovendien kan jullie gemeenschappelijke connectie misschien al een goed woordje voor je doen om je te introduceren.  

Aanbeveling vragen 
Je vindt het misschien de eerste keer wat lastig om te doen, maar het is absoluut zinvol: vraag een aanbeveling nadat je hebt samengewerkt met iemand. Dit doe je het liefst meteen na een opdracht maar je kunt gerust mensen vragen waar je eerder mee samenwerkte en waarvan je weet dat ze erg tevreden over je waren. Vraag mensen om specifiek te zijn in hun aanbeveling. Eén aanbeveling waarin staat waarom jij je onderscheidt, is waardevoller dan tien algemene aanbevelingen die eigenlijk niets zeggen over jouw kwaliteiten.

Zorg dat je profiel tip top in orde is 
Een account op LinkedIn is snel gemaakt en ook een profiel aanmaken is niet zo moeilijk. Het kost wel even tijd om dit goed te doen. Tijd die veel mensen niet nemen. Zorg dat jouw profiel helemaal in orde is, dit geeft je meteen een voorsprong op je concurrenten. Mensen lezen immers niet op internet, maar ze scannen de informatie. Dan is het zaak dat de belangrijkste zaken zijn vermeld én meteen in het oog springen. Het is mooi als het jaartal waarin je de lagere school verliet, goed staat vermeld en fijn dat je een BHV-diploma hebt. Maar waarschijnlijk is het belangrijker dat potentiële opdrachtgevers meteen zien dat je ervaren onderwaterlasser bent. Om je LinkedIn-profiel helemaal perfect te vullen, vind je veel hulpmiddelen op internet. Eentje die je stap voor stap door dit proces heen helpt is de Linkedin handleiding van Corinne Keijzer. Ga er een avond voor zitten en je hebt een goede basis, die je alleen nog up to date hoeft te houden.   

Wees actief op social media 
Zoals bij alle social media netwerken geldt, is het goed om te participeren. Reageer als iemand een nieuwe baan heeft, deel interessante artikelen en help anderen. Groepen die voor jou interessant zijn: Bouw & Vacature, Makkers in de Bouw, Ketensamenwerking in de bouw, Cobouw en natuurlijk de LinkedIn- groep van Meinselect!