Momenteel is iedereen weer op zoek naar collega’s die kunnen rekenen!

header-img

Het afgelopen jaar heb ik de ontwikkelingen binnen de bouw op de voet gevolgd. Vraag en aanbod ontstaan altijd vanuit een soort natuurlijke golfbeweging. Zodra de ene aannemer zijn zoektocht uitzet naar een Calculator of Kostendeskundige, zie je dat bij andere bouwers in de omgeving ook gebeuren.

De perfecte opstap voor een carrière in de bouw
Jaren geleden sprak ik een directeur van een gerenommeerd bouwbedrijf. Hij vertelde dat elke starter die binnen kwam, verplicht op de calculatieafdeling ervaring op moest doen. Waarom? Omdat je hier een basis legt voor alle stappen die daarna volgen. Van werkvoorbereiding, uitvoering, projectleiding. Het begint met het bepalen van een prijs, voordat er gebouwd kan worden. Op deze manier ontstaat er meer begrip voor elkaar binnen een bouwteam.

Momenteel is iedereen weer op zoek naar collega’s die kunnen rekenen!
Vroeger was een calculator iemand die sterk en kritisch was in het uittrekken van materiaal en materieel. Veelal vanuit de aanbestedingsfase bereken je de financiële haalbaarheid van een project. Het had een beetje een stoffig imago. Zeker omdat de calculator van vroeger op een bierviltje een prijs maakte waar de aannemer op vertrouwde. Daarna kwam Excel en later volgde de specifieke calculatieprogramma’s zoals: IBIS-Trad, BouwCalc en InnoCalc.

Tegenwoordig zie je ook binnen dit vakgebied een verschuiving ontstaan richting het calculeren vanuit een BIM-Model. Vanuit verschillende soorten software kun je een Bouw Informatie Model opzetten en deze gebruiken om een correcte en complete calculatie op te stellen. Vanuit dit model bereken je de totale kosten van jouw project. De calculator van de toekomst moet dus in staat zijn een 3D-model te lezen en te beoordelen op bruikbare en correcte informatie.

Wat is eigenlijk het verschil tussen een Calculator en een Kostendeskundige?
Als calculator ben je sterk in de prijsvorming, het spiegelen en uittrekken van zaken t.b.v. je project. Als Kostendeskundige ben je veel breder bezig. Je bent verantwoordelijk voor alle details rondom het project. Ze zijn betrokken vanaf het ontwerp- en aanbestedingstraject maar ook gedurende de totale kostenbewaking en tijdens de realisatie van een project.

Ben je toe aan een stuk verbreding in je functie en ben jij sterk in het controleren en adviseren? Wie weet is een rol als Kostendeskundige binnen de bouw voor jou weggelegd.

Overweeg jij een carrière in de bouw?
Eerder schreef ik al over een carrière als werkvoorbereider of uitvoerder binnen de bouw. Onderzoek jouw mogelijkheden, dit is hét moment om een succesvolle start te maken! Onze website staat vol met mooie vacatures binnen de bouw & vastgoed. 

Meer weten? Bel of mail mij gerust voor het maken van een afspraak voor een persoonlijke kennismaking. 

Corinne Meinster