Nog meer vraag naar Werkvoorbereiders!

header-img

 

Nog meer vraag naar Werkvoorbereiders!

Recent plaatste ik een poll op LinkedIn met de eenvoudige vraag: “zijn er nog Bouwkundig Werkvoorbereiders?” Bekijk hier de uitslag want dat geeft vertrouwen!

 

Er gaat namelijk geen dag voorbij of wij worden gebeld door opdrachtgevers die met hun handen in het haar zitten. Iedereen is momenteel op zoek naar werkvoorbereiders! Hoe komt dat?

 

Crisis of geen crisis, de vraag naar werkvoorbereiders is en blijft altijd. De afgelopen jaren is de rol misschien iets veranderd omdat steeds meer projecten conform BIM uitgevoerd worden. Mede door automatisering kan een project vanaf engineering, calculatie en werkvoorbereiding compleet vanuit een model worden gegenereerd. Deze verandering zorgt ervoor dat de rol van Werkvoorbereider steeds uitgebreider wordt. Op vakinhoudelijk vlak komt hier steeds meer verdieping in.

Als werkvoorbereider ben je een onmisbare schakel in de uitvoering van bouwprojecten. Je vormt samen met de uitvoerder en projectleider een belangrijke schakel in het bouwproces. We weten allemaal dat een goede voorbereiding fouten voorkomt en je voorkomt uiteraard ook onnodige kosten in het proces. Werkvoorbereiden anno 2021 moet steeds sneller en tegen lagere kosten. Er is vaak minder voorbereidingstijd en tijd…. = geld!

 

Duurzame toekomst voor jou als Werkvoorbereider

In de nationale beroepengids staan een aantal aparte criteria. Als ik dit zou lezen als jonge, ambitieuze starter op de arbeidsmarkt lijkt het net alsof het niet “verstandig” is om als werkvoorbereider je carrière binnen de bouw te starten. Er staat namelijk letterlijk:

“de rol van werkvoorbereider is sterk afhankelijk van de economie en de doorgroeimogelijkheden zijn niet enorm groot….”

Maar is het altijd noodzakelijk om door te groeien? De rol van werkvoorbereider is belangrijk genoeg. Werkgevers zijn ook blij met werknemers die uitblinken in hun rol en die misschien nog beter willen worden in hun vak. Zeker met het stuk automatisering valt er voor velen nog genoeg te leren.

Wij merken ook dat de rol van werkvoorbereider per bedrijf verschillend is. Bij een kleine bouwonderneming ben je vaak heel allround bezig, van calculatie, voorbereiding, planning tot inkoop. Bij een grootschalig bouwbedrijf ben je vaak met 1 project bezig, vanuit kantoor of vanuit de bouwkeet. Hier valt nog genoeg in te ontdekken.

 

Vraag naar en over Werkvoorbereiders… 

Een werkvoorbereider moet een kei zijn in organiseren, communiceren en plannen. 

Zijn er ook kansen voor mensen met een andere achtergrond? Zijn er bijvoorbeeld taken die door een ondersteunende kracht opgepakt kunnen worden? Want een echte werkvoorbereider wil zich over het algemeen niet teveel bezig houden met administratieve rompslomp. Het verwerken van projectgegevens, het invoeren van gegevens, inkoop van materiaal of materieel, of het opstellen van contracten?! Mensen laten doen waar ze goed in zijn, dat werkt!

 

Hoe kijken jullie hier tegenaan? Heb je tips, deel ze gerust!

Corinne Meinster[email protected]