Nog steeds veel te veel 55-plussers die thuis zitten

header-img

FNV en 50Plus zijn blij dat oudere werknemers in de bouw weer gewild zijn. Maar de politieke partij wil wel een kanttekening bij het nieuws plaatsen, want er zijn nog steeds veel te veel 55-plussers die thuis zitten, stelt de partij.

 
“Goed dat éindelijk gezien wordt dat de oudere vakman goud waard is”, reageert Tweede Kamerlid Corrie van Brenk van 50Plus, op het nieuws van Cobouw van donderdagochtend. Daarin staat te lezen dat steeds meer werkloze 55-plussers binnen een half jaar weer een baan vinden. “Maar het wordt tijd dat nog veel meer waardevolle 50-plussers uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek en snel weer aan het werk geholpen worden.”
 
‘Teveel gericht op korte termijn’
De politieke partij ziet dat oudere bouwvakkers in nog veel te veel sectoren genegeerd worden. In de bouw is nu wel een positieve trend gaande, maar er zouden nóg veel meer vakmannen aangenomen kunnen worden. Van Brenk: “Uit deze cijfers blijkt dat er te vaak naar de korte termijn gekeken wordt en onvoldoende naar de lange termijn.”
 
‘Grote groep geen kansen’
Corinne Meinster, directeur van werving en selectiebureau Meinselect in Breda, wil ook eens lans breken voor de 55-plusser die nog wél thuis ziet. “Ja, ik zie ook dat de kansen op de arbeidsmarkt voor oudere werknemers groter zijn, maar er is ook nog steeds een grote groep die niet zo makkelijk aan een baan komt.”
 
Zij heeft nog dagelijks te maken met oudere werknemers die sollicitatiebrief op sollicitatiebrief sturen en steeds afgewezen worden. Nog niet zo lang geleden had ze een 60-er met een ‘top cv’ aan haar bureau, die na 15 sollicitaties nog steeds geen werk had.
 
“Waar dat aan ligt? Ik heb geen idee. Ik vind het zelf ook erg gek. Maar waarschijnlijk heeft het toch te maken met recruitmentdoelstellingen van grote bedrijven, die alleen mensen willen hebben onder de 50 jaar.”

kansen 55plus

 
Met tijd meegegaan? Meeste kans op baan
Werklozen die met hun tijd zijn meegegaan en een goed cv hebben, maken volgens haar de meeste kans om toch een baan te vinden. Maar zijn ze een tijd uit de running geweest en staat hun cv vol met allemaal losse baantjes van een paar maanden, dan is de kans op werk een stuk moeilijker.
 
2008- ook topjaar voor ouderen
FNV bouw is erg tevreden over de trend die uit de UWV-cijfers blijkt. Volgens de vakbond was 2008-  het jaar voordat de crisis uitbrak- ook een topjaar voor ouderen in de bouw. En is het logisch dat nu, in tijden van enorme personeelskrapte, ouderen ook weer aangenomen worden. “Wij zien ook dat het cao-gerelateerd personeel de laatste jaren stijgt”, vertelt woordvoerder Ron Sinnige. “Maar of dit tijdelijke of vaste krachten zijn, dat weten we niet.”
 
De vakbond vindt de cijfers van UWV ‘zeer aannemelijk’. “Het is een goeie zaak dat dit gebeurt. Het is sowieso goed dat er steeds meer vakmannen in de bouw aan het werk kunnen”, aldus Sinnige.

 

Marije de Leeuw- Cobouw