Omzet bouw gedaald

header-img

 

 

Verlaagd btw-tarief zorgt voor meer verbouwingen

De reden waarom het kleinbedrijf (veel zzp’ers) minder last had van de omzetdaling, heeft alles te maken met het verlaagde btw-tarief op arbeidskosten. Het btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie, herstel en tuinonderhoud van woningen in de bestaande bouw is per 1 maart 2013 verlaagd van 21% naar 6%. Het verlaagde tarief geldt voor woningen ouder dan 2 jaar. Het 6%-tarief is van toepassing op het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden van (delen van) de woning. Ook aanleg en onderhoud van de tuin door hoveniers valt onder het 6%-tarief. Het verlaagde tarief is alleen van toepassing op de arbeidskosten en niet op de gebruikte materialen. Dit tijdelijk verlaagde btw-tarief dat geldt voor het verbouwen en herstellen van woningen, is dit jaar verlengd tot 31 december 2014.

Dit is terug te zien in de omzetten van kleine afwerkingsbedrijven (+3,4%) en kleine bedrijven in burgerlijke- en utiliteitsbouw (+6,6%). Voor veel huiseigenaren is het verlaagde btw-tarief aanleiding om niet te verhuizen maar de bestaande woning te verbouwen.

 

Bouwvergunningen en nieuwe ontwerpopdrachten architecten

 

In 2013 zijn minder woningen verkocht en minder nieuwe woningen gebouwd. Sinds het najaar van 2013 zit er weer een stijgende lijn in de bouwsommen van nieuwe architectenopdrachten en de huizenmarkt trekt voorzichtig weer aan. De orderpositie van de bouw neemt in het eerste kwartaal van 2014 weer toe.

 

Orderpositie bouwbedrijven

 

 

Button ik zoek bouwpersoneel