Ondanks Corona zijn deze beroepen nog steeds gewild.

header-img
Timmerlieden, dakdekkers, kraanmachinisten en nog een elf bouwberoepen hebben niets te lijden onder de coronacrisis, blijkt uit een inventarisatie van het UWV van moeilijk vervulbare vacatures.
 
Veel vacatures en weinig vaklieden voorhanden. Elk jaar maakt het UWV een lijst met de meest kansrijke beroepen. Voor de bouw zijn er veertien beroepen gevonden die in de afgelopen maanden – toen het coronavirus veel bouwprojecten in de ijskast zette – toch populair blijven.

 

Er is vooral gekeken naar de verhouding tussen het aantal vacatures en werkzoekenden, en de veranderingen daarin sinds het ingaan van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
 
Scholing
Met de inventarisatie wordt zichtbaar welke beroepen goede kansen bieden op werk en waar het zinvol is te investeren in scholing van bijvoorbeeld werkzoekenden.
Sinds de uitbraak van het coronavirus is de arbeidsmarkt drastisch veranderd, merkt het UWV. “Voor veel ondernemers zijn personeelstekorten inmiddels niet meer het grote probleem en draait het veel meer om de vraag ‘hoe kom ik deze crisis door’?” Verwacht wordt dat de totale werkloosheid (dus niet alleen in de bouw) dit jaar verder zal oplopen, van 3,4 procent in 2019 naar 7 procent of meer in 2021.
 
“Er zullen dus veel mensen op zoek moeten naar ander werk, zo nodig in een ander beroep. Dat maakt het belangrijk om inzichtelijk te maken waar op dit moment nog kansen liggen op de arbeidsmarkt en waar de kansen minder goed zijn of sterk zijn afgenomen. Dat kan immers richting geven aan van-werk-naar-werk activiteiten en (om)scholing”, aldus het UWV.
 
Dit zijn de kansrijkste beroepen in de bouw:
Betonwerkers
Timmerlieden
Kraanmachinisten
Dakdekkers
Glaszetters
Tegelzetters
Werkvoorbereiders en calculators
Uitvoerders
Projectleiders
Adviseurs
Constructeurs
Bodemkundig onderzoekers
Bouwkundig/weg- en waterbouwkundig toezichthouders
Adviseurs

 

Ook bij gemeenten is er behoefte aan mensen die aan bouwgerelateerde projecten werken. Veel gemeenten hebben moeite met het invullen van hun vacatures voor beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening, planologie en milieu. Daarnaast kan de nieuwe Omgevingswet (die naar verwachting in 2021 ingaat) volgens het UWV voor flink wat extra werk zorgen voor gemeenten.

 

Meinselect heeft ook veel vacatures van bovenstaande beroepen openstaan. Klik hier om te kijken of dat jouw baan er tussen staat!
 
 Bron: Cobouw.nl