Overgekwalificeerd personeel!?

header-img
 
Tamelijk veel sollicitanten worden afgewezen omdat ze overgekwalificeerd (zouden) zijn. Aangenomen wordt dat kandidaten met meer kennis en ervaring dan medekandidaten minder betrokken en minder productief zullen zijn en dat ze opstappen op het moment dat een betere baan langskomt. Maar uit een nieuwe studie blijken deze stereotypen niet terecht.
 
Overgekwalificeerde medewerkers presteren beter
In de studie werden tientallen overgekwalificeerde medewerkers van 11 bedrijven gevolgd en vergeleken met hun collega’s. Onderzoeker Jasmine Hu: “We stelden vast dat medewerkers van wie de kwalificaties die van de functiebeschrijving overstegen beter presteerden dan hun niet overgekwalificeerde collega’s. Niet alleen de prestaties zijn beter. Overgekwalificeerde medewerkers zijn ook nog eens enthousiaster, loyaler en meer bereid ideeën te delen.” 
 
Betere prestaties van het hele teamBouwkennisafgestudeerd
De meest productieve en betrokken overgekwalificeerde medewerkers bleken de medewerkers die in een team terecht kwamen met collega’s die ook meer kennis en/of ervaring hadden, dan aangegeven in het functieprofiel. De toevoeging van een overgekwalificeerde kandidaat aan dat team zorgde ervoor dat het moreel en de prestaties van het hele team verbeterden. Om van dat halo-effect te profiteren moeten managers op het moment dat een overgekwalificeerde medewerker start, aandacht besteden aan de extra kwaliteiten van de medewerker en interactie tussen teamleden bevorderen.
 
 
Wat betekent dit voor sollicitanten?
Draag zorg voor de impressie die jij wilt maken tijdens het solliciteren. Stel vast welke specifieke indruk jij wilt achterlaten en ga vervolgens methodisch te werk om dit te bewerkstelligen. Deze eerste indruk kan nou eenmaal cruciaal zijn voor jouw kansen op een baan. Dit geldt niet alleen voor de karaktereigenschappen en competenties die jij graag wilt demonstreren, ook hoe jij eruitziet maakt een verschil. Dit heb je gelezen in het gedeelte hierboven. Zorg dat je er piekfijn uitziet wanneer je op sollicitatiegesprek gaat: jijzelf hebt de mogelijkheid om invloed uit te oefenen.
 
Jij hebt als sollicitant het vermogen om de beoordeling van jou als kandidaat te beïnvloeden. Wees je hiervan bewust en zorg dat je hier goed gebruik van maakt!
 
 
Voor meer inspiratie lees hier onze sollicitatietips!