Verzuimkosten in de bouw

header-img
 
Fitte en gezonde werknemers op wie je kunt bouwen, dat willen we toch allemaal!

 

Verzuim is een groot risico in de bouw. Werknemers in de bouw doen vaak gevaarlijk en/of fysiek zwaar werk. Hierdoor is de kans op een blessure of langdurige ziekte groter dan in andere branches. Als een werknemer ziek is, kan dat een grote impact hebben op je bouwbedrijf. Zeker als je afhankelijk bent van deze vakman of vakvrouw. Een vervanger is vaak moeilijk te vinden. Het kost je bedrijf iedere dag flink wat geld.

 

Je hebt niet alleen te maken met loondoorbetaling bij ziekte, maar je maakt ook extra kosten voor vervanging, je hebt omzetverlies en maakt kosten rondom de zorg voor je zieke werknemer (begeleiding, re-integratie).

 

Verzuim in de bouw voorkomen, 11 tips

Door je te richten op het voorkomen van verzuim, kun je niet alleen kosten besparen, maar ook verder groeien met je bedrijf. Hoe voorkom je verzuim? Tips voor werkgevers in de bouw:

 

1. Veiligheid eerst!
Zorg ervoor dat het risico op ongelukken en blessures zo klein mogelijk is binnen jouw bedrijf. 

 

2. Strak verzuimbeleid
Probeer onnodig ziekteverzuim binnen je bedrijf te voorkomen door er actief mee aan de slag te gaan. Voer een strak verzuimbeleid. 

 

3. Let op de signalen
Als je goed oplet, kun je veel gevallen van (ziekte)verzuim zien aankomen. 

 

4. Ga voor zekerheid
Neem een verzuimverzekering voor de bouw. Zo’n verzekering geeft je niet alleen financiële zekerheid, maar biedt vaak ook hulp bij het voorkomen van verzuim (preventie) en de aanpak ervan.

 

5. De juiste workload
Let er goed op wat je werknemers aankunnen en pas de hoeveelheid werk daarop aan. Daarmee voorkom je overbelasting, werkstress, overspannenheid, burnouts en bedrijfsongevallen.

 

6. Bespreek de gevolgen van verzuim
Het is goed om werknemers die zich vaker ziek melden te vertellen over de (financiële) consequenties voor je bedrijf. Dan zullen ze wel twee keer nadenken als ze ’s ochtends een beetje brak wakker worden. Echte ziektegevallen (wit verzuim) kun je hier niet mee terugdringen, maar grijs verzuim wel.

 

7. Bonus bij weinig verzuim
Je kunt ook aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden gebruiken om verzuim te verlagen. Zoals een aanwezigheidspremie, extra vrije dagen, adv-dagen of een prestatiebeloning.

 

8. Juiste opvolging
Stel duidelijke regels op over ziekmelding en zet dit in een verzuimprotocol. Als een werknemer zich (telefonisch, niet via de mail of WhatsApp!) ziek meldt, vraag dan door, zonder te streng te zijn. Zo kun je het verzuim beter in de gaten houden en zal je werknemer niet snel misbruik maken van de situatie.

 

9. Duurzame inzetbaarheid
Je kunt werknemers langer fit en gezond houden door werk te maken van duurzame inzetbaarheid. Maak samen met je werknemer een plan om zijn gezondheid te verbeteren en passende werkaanpassingen te doen.

 

10. Denk aan omscholing
Je kunt ook vooruit denken door werknemers om te scholen. Bij Groenendijk PGN Bouw zetten ze bijvoorbeeld hun timmerlieden nu ook in als tegelzetters en andersom. Zo voorkomen ze onnodige slijtage van de knieën. 

 

11. Werkplezier opkrikken
Werkplezier verhogen is misschien wel de beste manier om ziekteverzuim te voorkomen. Werknemers die met plezier naar hun werk gaan zijn gemotiveerd, fit en energiek. 

 

Verlaag je verzuimkosten
Natuurlijk is ziekteverzuim niet volledig te voorkomen, maar je kunt wel de ‘schade’ voor je bedrijf flink beperken. Hoe? Denk aan een ziekteverzuimverzekering. 

verzuimkosten