Waarom is een millennial zo vatbaar voor een burn-out?

header-img

 

Ben jij geboren tussen 1980 en 2000 oftewel een millennial? Loop jij elke dag op je tenen en  heb je het idee dat je op elk moment de ideale versie van jezelf moet zijn? Trek jij het jezelf enorm aan als dat eens een keer niet lukt? Dan ben jij vatbaar voor stress, faalangst en uiteindelijk een burn-out. Maar hoe komt dat nou?

Waarom is een millennial zo vatbaar voor een burn-out:
1) Individualistische opvoeding: Je bent zelf verantwoordelijk voor al het geluk en succes in je leven. Als dingen niet gaan zoals je gehoopt of verwacht had ga je jezelf verwijten maken.
2) We worden later volwassen: door onder andere opleidingen beginnen we steeds later aan een vaste baan, een huis en een gezin. Maar ondertussen eisen we van onszelf wel dat we alles bereikt hebben voor we 30 zijn. Indien dat niet lukt krijgen we daardoor stress.
3) Door alle social media vergelijken we onszelf teveel met anderen waardoor ons verwachtingspatroon onrealistisch hoog wordt.
4) Door de krappe arbeidsmarkt worden de kansen steeds kleiner en moet je daardoor je standaarden verlagen. Hierdoor creëer je teleurstelling en heb je het idee gefaald te hebben.
5) Je stelt jezelf te hoge eisen: er wordt vaak gezegd: als jij maar je best doet, kun je alles worden wat je wilt. Wat helaas niet altijd de realiteit is, hierdoor heb je weer het idee dat je gefaald hebt en is het gevolg stress!

Torenhoge verwachtingen!
Deze vijf dingen vormen een explosieve cocktail van prestatiedruk en stress. In plaats van het rustiger aan te doen als je het druk hebt, zet je een tandje bij. Zo creëer je torenhoge verwachtingen waar je vervolgens niet aan kunt voldoen. En dat idee, dat je er niet aan kunt voldoen, dat is onverdraaglijk.

Wat kun je er aan doen?
• Wees kwetsbaar en eerlijk over eventuele beperkingen en uitdagingen.
• Coaching tussen je studietijd en het moment dat je gaat werken.
• Stel je verwachtingen bij en probeer jezelf zo goed mogelijk te ontwikkelen. Met vallen en opstaan kom je erachter wie je bent.

Fouten maken mag, daar leer je van!

Hulp nodig bij het vinden van jouw droombaan?
Meinselect helpt je graag bij het vinden van een werkplek die écht bij je past. Zoek jij een vacature in de bouw, vastgoed of architectuur? Bij Meinselect kijken wij verder dan jouw cv. Bij ons is bemiddeling écht mensenwerk. Lees hier de verhalen van mensen die jou zijn voorgegaan.

Kom gerust eens bij ons langs voor een persoonlijk gesprek. 

Bron: Psycholoog Thijs Launspach, college van de Universiteit van Nederland