Werkvoorbereiding binnen de bouw, kan het ook anders?

header-img

 

Er gaat geen dag voorbij of wij worden gebeld door opdrachtgevers die met hun handen in het haar zitten. Iedereen is momenteel op zoek naar Bouwkundig Werkvoorbereiders. Als we konden toveren, konden we iedereen blij maken.

 

Crisis of geen crisis, de vraag naar werkvoorbereiders is er en blijft voorlopig en waarschijnlijk altijd. De afgelopen jaren is deze rol wel wat veranderd omdat steeds meer projecten conform BIM uitgevoerd worden. Mede door automatisering kan een project vanaf engineering, calculatie en werkvoorbereiding compleet vanuit een model worden gegenereerd. Deze verandering zorgt ervoor dat de rol van werkvoorbereider steeds uitgebreider en/of meer variërend wordt. Op vakinhoudelijk vlak komt hier steeds meer verdieping in.

 

Als werkvoorbereider ben je onmisbaar in de uitvoering van bouwprojecten omdat je samen met de uitvoerder en projectleider de belangrijkste schakel in het bouwproces bent. We weten allemaal dat een goede voorbereiding fouten en onnodige kosten voorkomt. Werkvoorbereiden anno 2022 moet steeds sneller en tegen lagere kosten. Er is vaak minder voorbereidingstijd en tijd…is geld!

 

Toekomst van de werkvoorbereider

In de nationale beroepengids staan best een aantal aparte criteria. Als ik dit zou lezen als jonge, ambitieuze starter op de arbeidsmarkt lijkt het net alsof het niet “verstandig” is om als werkvoorbereider je carrière binnen de bouw te starten. Er staat namelijk letterlijk:

 

“de rol van werkvoorbereider is sterk afhankelijk van de economie en de doorgroeimogelijkheden zijn niet enorm groot…”

 

Dat de economie al jaren goed zit rondom bouwen is wel duidelijk. Maar is het altijd noodzakelijk om door te groeien? De rol van werkvoorbereider is belangrijk genoeg, en bij de juiste bouwbedrijven zit je écht goed. Werkgevers zijn ook blij met werknemers die uitblinken in hun rol en die misschien nog beter willen worden in hun huidige rol. Zeker met het stuk automatisering en het hele BIM verhaal valt er voor velen nog genoeg te leren en ontwikkelen.

 

Wij merken ook dat de rol van werkvoorbereider per bedrijf verschillend is. Bij een kleine bouwonderneming ben je vaak heel allround bezig, van calculatie, voorbereiding, planning tot inkoop. Bij een grootschalig bouwbedrijf ben je vaak met één langdurig project bezig, vanuit kantoor of vanuit de bouwplaats. Hier valt genoeg in te ontdekken.

 

Hoe kijken jullie aan tegen de vraag van collega’s/werkvoorbereiders? 

Een werkvoorbereider moet een kei zijn in organiseren, communiceren en plannen. 

 

Zouden we ook op een andere manier kunnen denken? Zijn er bijvoorbeeld taken die door een ondersteunende kracht opgepakt kunnen worden? Want een echte werkvoorbereider wil zich over het algemeen niet teveel bezig houden met administratieve rompslomp. Het verwerken van projectgegevens, het invoeren van gegevens, een stukje standaard inkoop of het opstellen van contracten? Mensen laten doen waar ze goed in zijn, dat werkt!

Wij zien dat opdrachtgevers hier steeds meer voor openstaan. Zij-instromers of mensen met een iets andere achtergrond maar wel met passie voor bouwen. Daar liggen dus kansen voor ons allemaal.

 

Graag samen in gesprek hierover? Laten we denken in mogelijkheden en persoonlijk kennis maken! 

 

Corinne Meinster