ZZP’er in de bouw en toch weer terug in (vaste) dienst?

header-img

 

Vorige week kregen wij een zzp’er op kantoor. Hij wilde geen onzekerheid meer. Geen administratieve rompslomp. Hij wilde gewoon weer terug naar een vaste baan. Dat is vrij snel mogelijk met de huidige arbeidskansen in de architectuur, bouw- en vastgoedsector.

In 2010 kende de bouwsector een golf van noodgedwongen ontslagen. Dat was de aanleiding waardoor veel bouwprofessionals – van aannemer tot projectontwikkelaar -voor zichzelf zijn begonnen. Soms nam hun oud werkgever ze weer als zzp’er terug in dienst.

Verschillende soorten zzp’ers in de bouw

Deze zzp’ers hadden rond de bouwcrisis verschillende redenen om als zelfstandige aan de slag te gaan. Toch zien wij de laatste tijd een groep van wie de motivatie voor dit bestaan afneemt. Ieder mens verschilt. De een ziet ondernemerschap als een vorm van vrijheid, maar de ander ervaart dat als ‘door de bomen het bos niet meer te zien’.

man met klapper groen grijs rechts onderkant

Redenen om te stoppen als zzp’er

Vakmensen die stoppen als zzp’er hebben hiervoor een aantal redenen:

  • constant onverwachte kosten (belastingaanslagen, verzekeringen) brengen teveel financiële onzekerheid;
  • ze zijn liever met hun vak bezig dan met de verplichte, andere aspecten van het ondernemerschap, zoals: administratie, acquisitie, bijhouden van een website;
  • het gemis van vaste collega’s omdat telkens van werkgever wordt gewisseld

    “Voormalig zzp’ers hebben veel ervaring met verschillende soorten opdrachten en organisaties.”

Veel arbeidsperspectief voor voormalig zzp’ers

Voor deze uittreders is er veel perspectief op de arbeidsmarkt. Sterker nog, voor opdrachtgevers zijn voormalig zzp’ers erg aantrekkelijk, want zij hebben vaak veel ervaring bij verschillende soorten opdrachten en organisaties. Ook hebben ze als zelfstandige aangetoond van aanpakken te weten. Ze kennen hun verantwoordelijkheden, dus dat tonen ze ook aan bij hun werkzaamheden.

“De betreffende kandidaat hebben wij direct kunnen bemiddelen als Uitvoerder. Afgelopen maandag gestart in loondienst, bij onze opdrachtgever!”

 

Wilt u dus stoppen als zzp’er en bent u benieuwd naar de kansen voor een leven na de eigen onderneming? Neem dan contact op voor het maken van een afspraak!

Bekijk hier de reacties op LinkedIn!