ZZP’er in de bouw, hoe zie jij de toekomst?

header-img

 

 

Afgelopen maand verscheen er een bericht dat er in het eerste kwartaal van dit jaar 11% meer starters zijn geregistreerd bij de Kamer van Koophandel t.o.v. vorig jaar. Dit jaar zijn er ruim 1.9 miljoen ondernemingen binnen de bouwsector actief. Onze sector heeft een bovengemiddelde groei. De meeste zijn een eenmanszaken gestart, dus dat betekent dat er een flink aantal zzp’ers bij zijn gekomen. Dit is natuurlijk positief nieuws nu het goed gaat in de bouw. Er is momenteel een overschot aan werk en een enorm tekort aan mankracht waardoor er voor iedereen voldoende werk lijkt te zijn.

 

Toch is het verstandig om goed naar jouw bedrijf te kijken. Veelal onderschatten zzp‘ers het ondernemerschap. De meeste zzp’ers laten zich inlenen door grote bouwbedrijven waardoor ze geen eigen klantenkring opbouwen. De grote bouwbedrijven willen op deze manier een grote flexibele schil behouden. Zodra het economisch minder gaat ben jij je als zzp ‘er vrijwel de eerste die mag stoppen. Bouwbedrijven die veel met flexibele inhuur werken houden op deze manier de risico’s beperkt.

 

Wees dus alert!

 In 2008 hebben we soortgelijke ontwikkelingen meegemaakt. Ook toen waren er veel kleine zelfstandigen in de bouw. Het effect van de crisis wees uit dat er na een aantal jaar bijna de helft van de inschrijvingen bij de KvK zijn opgeheven. Veel zzp’ers werden onderbetaald en kwamen daardoor in financiële problemen.  

 

Hoe voorkom je dat je noodgedwongen moet stoppen als zzp’er?

 Momenteel lijken de bomen tot in de hemel te groeien. Maar deze groei is niet oneindig. Het is daarom belangrijk om jezelf goed voor te bereiden op andere tijden. Hoe doe je dat?

• In tijden van economische groei moet je een financiële buffer opbouwen, zodat je enige tegenslagen kan opvangen.

• Zorg ervoor dat je complete bedrijfsvoering op orde is, dit geeft rust. Het voeren van je administratie kun je prima aan iemand anders overlaten, zodat jij je kan focussen op jouw werk.

• Profiteer van je netwerk en zorg voor een gezond aantal opdrachtgevers. Wed niet op één paard maar spreid je kansen.

• Blijf jezelf ontwikkelen, volg cursussen en weet wat er speelt binnen jouw vakgebied. Hierdoor blijf je up-to-date en dus waardevol voor bedrijven.

 

Wat kan Meinselect voor jou betekenen?

 Ben jij als zzp’er actief als werkvoorbereider, projectleider, uitvoerder of ben jij actief in een andere kaderfunctie binnen de bouw of vastgoed? Maak dan gebruik van ons actueel, relevant netwerk van o.a. bouwbedrijven, onderaannemers of bouwadviesbureaus. Meinselect helpt je graag bij het vinden van een mooi project. Loopt je project af dan zorgen we ervoor dat we tijdig op zoek gaan naar een nieuw project. Dit vergroot jouw kansen en zorgt voor meer continuïteit. Hierdoor kun jij je focussen op jouw werk en wij doen de rest.

 

Gaan wij vrijblijvend in gesprek? Bel of mail direct voor het maken van een afspraak! www.meinselect.nl Tel. 076- 5143600 of [email protected]