Drie tips om productiever te werken

header-img

 

1. Balanceer
Onze focus ligt op productiviteit waardoor we dreigen balans te verliezen. De balans tussen productief zijn en écht rust nemen is enorm belangrijk. Wanneer we druk bezig zijn, maakt ons lichaam cortisol aan. Cortisol is goed, het is een stof in ons brein die ons helpt om scherp te blijven en focus te houden. Wanneer we voortdurend druk bezig zijn, fysiek of mentaal, dan lukt het ons lichaam niet om cortisol af te breken. We kunnen minder goed keuzes maken, we maken fouten en verliezen de verbinding met onze omgeving. Blijft cortisol te lang in je lichaam, dan leidt dat onvermijdelijk tot een burn-out! Het is dus van belang om regelmatig rust te nemen. Zeg regelmatig ‘nee’ tegen verzoeken en vergeet af en toe het effectief en efficiënt werken. Ontspan, mediteer, geniet van een wandeling, lach met vrienden en maak eens écht contact met iemand anders.

 

2. Vraag feedback om nóg effectiever te werken
Werk jij productief en lever je voldoende kwaliteit? Vast wel. Maar kun jij ook echt objectief kijken naar jouw eigen werkwijze om nog productiever te werken? .Door onze ‘gekleurde realiteit’ geloven we in ons eigen gelijk en laten we helaas veel kansen liggen. Kansen bijvoorbeeld om nog efficiënter of effectiever te werken. Ook ons vermogen om begrip te hebben voor een andere kijk wordt hierdoor beïnvloed. En juist die andere kijk hebben we nodig om het ‘hele plaatje’ te zien.
Wanneer wij bijvoorbeeld anderen vragen om feedback te geven op ons werk, komt er vaak een waslijst aan verbeterpunten naar voren. Meerdere mensen zien meer dan jij alleen! Toon ook bewust interesse in anderen die goede resultaten boeken met een totaal andere werkwijze. Juist van de personen die zaken volledig anders aanpakken, kun je veel leren.

 

3. ‘Laat los’ en verander
De feedback van anderen kan zeer waardevol zijn. Dat vergt wel dat je ook echt ander gedrag gaat inzetten en dat is best lastig. Want zoals je het nu doet werkt het wel redelijk goed anders had je het wel anders gedaan. Daarnaast zijn we bedreven in onze manier van uitvoeren en bovendien kost het ons tijd om nieuw gedrag in te slijten. Zo zijn vele organisaties en mensen overtuigd van hun eigen gelijk. Krachtig, dat zeker. Maar doorgaans ook weinig flexibel en dus breekbaar. Wil jij als individu of organisatie overeind blijven? Zorg er dan voor dat je af en toe het roer omgooit. Daar is lef voor nodig. Juist als alles goed lijkt te gaan, dien je na te denken over de toekomst. Durf los te laten.

 

Ga jij er ook weer fris en productief tegenaan?