Ben jij virtueel vaardig?

header-img
 
De bouw maakt een groeispurt door op het gebied van Virtueel bouwen en digitalisering. Huizen, dijken, wegen, sluizen, viaducten en gebouwen: voordat er ook maar iets wordt gerealiseerd in real life, wordt alles door de computer uitgerekend en wordt er eerst een model gemaakt. ‘Het is al lang niet meer zo dat ontwerpen op papier worden uitgewerkt nadat er eerst weken sommetjes zijn gemaakt met een potloodje. We kunnen doordat we ook een virtuele realiteit hebben, veel meer rekening houden met energiezuinigheid en duurzaamheid. We bouwen aanzienlijk slimmer dan ooit en we gaan vanaf nu steeds slimmer bouwen. De Bouw is dynamisch en meer en meer project georiënteerd. We zitten echt te springen om mensen die thuis zijn in moderne technieken, ‘aldus Arjan Walinga, expert BIM, Bouwlogistiek en Business Intelligence bij Bouwend Nederland.
 
De ontwikkelingen in de samenleving volgen elkaar op in een stroomversnelling. De bouw is dus op zoek naar mensen die virtueel vaardig zijn. Niet alleen technische beroepen zijn gevraagd in de bouw: ook andere beroepen zoals economen, planologen en zelfs biologen zijn van harte welkom om Nederland duurzamer te maken. Mbo-ers, hbo-ers en universitair geschoolde mensen: voor iedereen met de juiste instelling en talenten is er wel een baan in de bouw. 
 
Walinga: ‘De bouw is een enorm brede branche vol uitdagingen. Vroeger leerde je een vak en daar kon je vervolgens zeker 20 jaar mee vooruit. De moderne werknemer in onze branche is flexibel en kan inspringen op nieuwe ontwikkelingen die zich aandienen. Verder is het belangrijk dat je niet alleen een techniek beheerst, maar die ook kunt vertalen naar bruikbare toepassingen. Neem de sensoren die in je telefoon zitten en die er bijvoorbeeld voor zorgen dat je scherm uitgaat als je belt. Die bestaan al jaren, maar worden in de bouw nog weinig toegepast. Een sensor in de bouw is op zich niet zo heel spannend, maar als je die in een dijk stopt, zodat je kunt meten of de dijk nat of droog is en dus eventueel op het punt staat te breken, dan wordt het interessant. En een bewegingssensor in een gebouw om een licht te laten aangaan, kan je ook gebruiken om te zien of een ruimte daadwerkelijk gebruikt is. Dat is handig om te bepalen of er al dan niet schoongemaakt moet worden.’ 
 
‘De moderne werknemer in onze branche is flexibel en kan inspringen op nieuwe ontwikkelingen die zich aandienen’
 
Oplossingen voor maatschappelijke problemen 
Ook voor maatschappelijke problemen in de zorg of op het gebied van jongerenhuisvesting biedt de bouw prachtige oplossingen. Walinga: ‘Zorg op afstand wordt steeds belangrijker. Zo kunnen slimme camera’s worden opgehangen om ouderen te ondersteunen langer thuis te blijven wonen. Een camera registreert het dan als iemand valt en vervolgens kan er direct worden ingegrepen. Ook zijn we in de bouw bezig met vraagstukken die te maken hebben met huisvesting voor mantelzorgers. Kleine circulaire woningen kunnen tijdelijk worden neergezet op een erf bij ouderen om na verloop van tijd weer te worden afgebroken en heropgebouwd. Iets anders waar ik ook enthousiast over ben, is de mogelijkheid om met beelden die we vanuit de ruimte kunnen bekijken, exact kunnen zien waar gaten zitten in het wegdek. 
 
Dat scheelt een hele hoop gedoe, tijd en geld. Maar we houden ons ook bezig met vragen als: maken we de weg slimmer of de auto? En: hoe maken we een sluis die stroom opwekt? Dit zijn zo maar een aantal voorbeelden waarmee ik aan wil geven waar de bouw zich zoal mee bezighoudt anno nu. Er zijn functies in de bouw waar je dit soort oplossingen verzint en ontwerpt. En er zijn talloze functies waar je dit soort oplossingen in de praktijk bouwt en installeert. Zo help je op je eigen manier die bij je past aan het mooier maken van Nederland en help je dus mensen.’
 
De bouw boeit 
Walinga is zelf van huis uit econoom. Hij bekijkt de branche hierdoor soms ook met een economenbril op. Hij vertelt: ‘De bouw fascineert me in al zijn facetten. Alles: waar ik woon, werk en ontspan heeft raakvlakken met de bouw. De wegen die ik onderweg tegenkom, de viaducten en de bruggen, eigenlijk de gehele gecultiveerde wereld hoort erbij. Tegelijkertijd is het zoveel meer. 
 
Als econoom zie ik dat er zeer veel vooruitgang is in de bouwwereld en dat er tegelijkertijd nog zoveel te winnen valt aan tijd en aan ruimte. Vragen die ik zelf ook boeiend vind, zijn bijvoorbeeld; wat gaan we doen met de gebouwen die nu leegstaan door de vlucht die het thuiswerken maakt? Gaan we die gebouwen ergens anders voor gebruiken en wat gaat er gebeuren met de grondprijs? Want als de grondprijzen stijgen, worden huizen duurder, en die zijn op dit moment al bijna niet meer te betalen voor jonge mensen. Dus bouwen moet goedkoper en dat kan door innovaties zoals prefab bouwen. Als je als student dus meer thuis bent in de hoek van de economie of administratieve functies, dan kan je in de bouw dus ook echt van waarde zijn als administrateur of controller. 
 
Ook in het onderwijs valt veel te winnen: de aansluiting met de praktijk mag nog veel beter worden. Het doel daarvan is de voorbereiding van studenten op ontwikkelingen zodat ze in staat zijn in te haken op uitdagingen en kansen die zich voordoen in het werkveld. In de bouw kan je al je talenten kwijt en je leert er iedere dag weer iets bij.’ 
 
Bron: Werkwijzer.nl