Loonkloof tussen hoger- en lager opgeleide groeit

header-img
 
De salarissen van hoger opgeleide werknemers stijgen harder dan die van mensen met een mbo-opleiding. En vrouwen zijn de afgelopen twee jaar weer minder gaan verdienen dan mannen. Dat blijkt uit het Nationaal Salarisonderzoek van Intermediair en universiteit Nyenrode.
 

Voor het onderzoek werden ruim 43.000 werknemers ondervraagd naar onder meer de verandering in hun salaris de afgelopen twee jaar in economisch betere tijden. Mensen met een afgeronde opleiding op wo-niveau hebben in 72 procent van de gevallen hun salaris zien stijgen. Op hbo-niveau was dat 63 procent. Werknemers met een mbo-diploma zagen in 53 procent van de gevallen hun salaris stijgen en voor mensen met een opleiding onder mbo-niveau was dat slechts iets meer dan de helft: 51 procent. De rest heeft het salaris gelijk zien blijven of zelfs zien afnemen.

 
Veel personeelstekorten op mbo-niveau

Onderzoekers van Nyenrode verbazen zich over deze ongelijkheid. “Er zijn veel personeelstekorten op mbo-niveau, daarom hadden we wel verwacht dat de salarissen in ieder geval niet omlaag waren gegaan.” Loonkloof

Vrouwen verdienen stelselmatig minder dan mannen

Vrouwen tot 35 jaar verdienen 6,4 procent minder dan hun mannelijke collega’s. De kloof is flink gegroeid, twee jaar geleden was dat percentage nog 4,9 procent. Hier hebben de onderzoekers heeft geen verklaring voor. Men vermoedt dat jonge vrouwen bij hun eerste baan minder stevig onderhandelen dan mannen. In deze tijden van economische groei zouden jonge mannen daardoor hoger instappen dan hun vrouwelijke leeftijdsgenoten.
 
De kloof is groter voor werknemers boven de 35 jaar; het verschil tussen het salaris van mannen en vrouwen is dan 9 procent. “Veel vrouwen stappen dan uit het arbeidsproces”. Oftewel: ze krijgen kinderen. Bij terugkomst op de arbeidsmarkt kunnen ze vaak de achterstand niet meer inhalen.
 
Vrouwen werken vaak in sectoren die minder verdienen en werken ook vaak in deeltijd. Het Nationaal Salarisonderzoek corrigeert deze factoren bij de berekeningen, maar ook zaken als opleidingsniveau en werkervaring. Ook na deze correcties verdienen vrouwen minder dan mannen.
 
Bron: Nationaal Salaris Onderzoek